Hozzávalók:
- 10 db közepes méretű csiperke gomba
- 2 evőkanál mascarpone( vagy krémsajt)
- 6 db mini mozzarella golyó
- egy kávéskanál reszelt parmezán
- 1 kisebb tojás
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
- nagy csokor petrezselyem
- egy kisebb hagyma
- két evőkanál olíva olaj
- egy diónyi vaj
- só, bors
- csipetnyi őrölt vargánya por
Elkészítés:
Megmossuk a gombákat, leitatjuk a vizet , majd óvatosan szedjük ki a tönköket , 6 db gombafejet félre teszünk ezeket töltjük meg.
A többi gombát ,apróra vágjuk, úgyszintén a gomba tönköket is.
Felaprítunk egy kis hagymát, serpenyőbe olíva olajat teszünk ,majd rádobjuk a vajat , beletesszük a felaprított hagymát, valamint egy csipet sót. Üvegesre dinszteljük, majd rátesszük az apróra vágott gombát. Ízesítjük sóval, borssal, a vargánya porral, apróra vágott petrezselyem zölddel és közepes lángon pirítjuk , majd kiszedjük egy tálba. A serpenyőbe teszünk egy evőkanál vizet megsózzuk, beletesszük a gomba fejeket lefele fordítva , majd rátesszük a fedőt és kb 2 percig pároljuk, utána kivesszük és kivajazott tepsibe rakjuk.
A dinsztelt gombába keverjük a mascarponét ( előzőleg kivesszük a hűtőből hogy szoba-hőmérsékletű legyen), hozzáadjuk a tojást, a zsemlemorzsát és jól elkeverjük, adunk hozzá még apróra vágott petrezselyemzöldet, ha szükség még utána ízesítünk sóval, borssal.
Megtöltjük a gombafejeket. Minden gombafejre teszünk egy mini mozzarellát, majd két- három csipetnyi parmezánt. Olíva olajjal meglocsoljuk. 180 fokos sütőbe tesszük és készre sültjük.
Én lefóliáztam, fontos az alufóliát olajazzuk be , és ne érjen hozzá a gombafejekre, mert hozzáragad a gombafejhez , 10 percig a fólia alatt sütöttem,majd további 10 percig sütöttem.
Egy salátával önálló ételként is fogyasztható,de akár az ünnepi pulyka mellé köretnek is kiváló.
Mi paradicsomos mozzarella salátával ettük.