Évekkel korábban készítettem  töltött cukkinit, de nem igazán emlékszem arra, hogyan készült. Igaza volt a fiamnak amikor azt mondta, hogy jegyezzem le a recepteket,mert akkor legközelebb is tudom,hogy kell készíteni az adott ételt. 🙂
A töltött cukkinihajó fiam kérésére készült, igaz ő még” paradicsomosabban “képzelte el,de így is nagyon ízlett neki:-).
Volt egy kis padlizsánom azt is megtöltöttem, ugyanúgy készült mint a cukkini.

Hozzávalók:

  • 2 db közepes nagyságú cukkini ( volt egy kis padlizsán is)
  • 50 dk darát sertéscomb (vagy pulyka)
  • 3-4 db paradicsom
  • 1 közepes sonkahagyma
  • 1 dl sűrű paradicsomlé (frissen passzírozott)
  • 1 dl tejszín
  • 10-12 dk reszelt sajt(mozzarella, füstölt karaván sajt)
  • zöld fűszerek:bazsalikom,csombor,kakukkfű
  • 1 tasak mini mozzarella
  • só,őrölt bors,
  • 1 tk fasírtpor(fokhagyma,paprika,só van benne,tartósítószer nélküli)
  • 1 ek olaj +a tepsi kikenéséhez
  • 2 csapott ek  zabpehely

Elkészítése:
A cukkiniket megmossuk, szárazra töröljük, hosszában kettévágjuk és a belsejüket kikapargatjuk ( először késsel,majd karalábé vájóval szedtem ki),majd megsózzuk és állni hagyjuk legalább  fél óráig.
A padlizsánnal is hasonlóképpen teszünk(  a padlizsán belsejét raguba használtam fel)é

Az apróra vágott hagymát kevés olajon megpároljuk, ráteszünk egy csipetnyi sót .
Hozzáadjuk a darált húst, fehéredésig sütjük, ráteszünk egy  felkockázott paradicsomot, felöntjük a paradicsomlével, hozzádobjuk a fasírtport, borsot,zöld fűszereket, beletesszük a zabpelyhet,félig megfőzzük, majd a cukkinik  felaprított belsejét  is hozzáadjuk, majd  ráöntjük a tejszínt. Addig főzzük, míg kicsit besűrűsödik.

A tepsit sütőpapírral kibéleljük,olajazzuk,belerakjuk a cukkiniket, a padlizsánokat.

A cukkiniket, padlizsánokat  megtöltjük a húsos masszával, paradicsomszeleteket teszünk rá,valamint a mozzarella golyókat is rárakjuk.Teszünk rá egy-egy bazsalikom levelet is. 180 fokos sütőbe tesszük ( Én a középre tettem,30 percig légkeverésen,majd alsó sütésen sütöttem kb 10 percig). Kivesszük a tepsit reszelt sajttal bőven megszórjuk,majd visszatoljuk,hogy ráolvadjon a sajt.Amikor szép piros forrón tálaljuk.