Évekkel korábban készítettem töltött cukkinit, de nem igazán emlékszem arra, hogyan készült. Igaza volt a fiamnak amikor azt mondta, hogy jegyezzem le a recepteket,mert akkor legközelebb is tudom,hogy kell készíteni az adott ételt. 🙂
A töltött cukkinihajó fiam kérésére készült, igaz ő még” paradicsomosabban “képzelte el,de így is nagyon ízlett neki:-).
Volt egy kis padlizsánom azt is megtöltöttem, ugyanúgy készült mint a cukkini.
Hozzávalók:
- 2 db közepes nagyságú cukkini ( volt egy kis padlizsán is)
- 50 dk darát sertéscomb (vagy pulyka)
- 3-4 db paradicsom
- 1 közepes sonkahagyma
- 1 dl sűrű paradicsomlé (frissen passzírozott)
- 1 dl tejszín
- 10-12 dk reszelt sajt(mozzarella, füstölt karaván sajt)
- zöld fűszerek:bazsalikom,csombor,kakukkfű
- 1 tasak mini mozzarella
- só,őrölt bors,
- 1 tk fasírtpor(fokhagyma,paprika,só van benne,tartósítószer nélküli)
- 1 ek olaj +a tepsi kikenéséhez
- 2 csapott ek zabpehely
Elkészítése:
A cukkiniket megmossuk, szárazra töröljük, hosszában kettévágjuk és a belsejüket kikapargatjuk ( először késsel,majd karalábé vájóval szedtem ki),majd megsózzuk és állni hagyjuk legalább fél óráig.
A padlizsánnal is hasonlóképpen teszünk( a padlizsán belsejét raguba használtam fel)é
Az apróra vágott hagymát kevés olajon megpároljuk, ráteszünk egy csipetnyi sót .
Hozzáadjuk a darált húst, fehéredésig sütjük, ráteszünk egy felkockázott paradicsomot, felöntjük a paradicsomlével, hozzádobjuk a fasírtport, borsot,zöld fűszereket, beletesszük a zabpelyhet,félig megfőzzük, majd a cukkinik felaprított belsejét is hozzáadjuk, majd ráöntjük a tejszínt. Addig főzzük, míg kicsit besűrűsödik.
A tepsit sütőpapírral kibéleljük,olajazzuk,belerakjuk a cukkiniket, a padlizsánokat.
A cukkiniket, padlizsánokat megtöltjük a húsos masszával, paradicsomszeleteket teszünk rá,valamint a mozzarella golyókat is rárakjuk.Teszünk rá egy-egy bazsalikom levelet is. 180 fokos sütőbe tesszük ( Én a középre tettem,30 percig légkeverésen,majd alsó sütésen sütöttem kb 10 percig). Kivesszük a tepsit reszelt sajttal bőven megszórjuk,majd visszatoljuk,hogy ráolvadjon a sajt.Amikor szép piros forrón tálaljuk.
1 Response
[…] https://blog.keva.hu/recept/toltott-cukkinihajo/ […]