Gyerekkoromban az óvodában nagyon finom tojáslevest készítettek.Érdekes otthon az a változat soha nem készült. Azóta se ettem hasonlót. Nemrég láttam egy tojásleves receptet, ami megragadta a figyelmemet Pozsár Kati készítette. Majdnem hasonlóképpen készítettem, mint ő és nagyon hasonlít az emlékeimben élő levesre.
Hozzávalók:
- 2 szál sárgarépa
- 1/4 szál póréhagyma
- petrezselyemzöld
- 2 db keményre főzött tojás
- 2 evőkanál görög joghurt
- 1 csapott teáskanál mustár
- 1 ek olívaolaj+ diónyi vaj
- 1 csapott ek.zabliszt
- 2 dl zöldségalaplé vagy húsleves (ha nincs akkor egy húsleveskocka)
- só,bors
Elkészítés:
Olajon és vajon hagymát párolunk, erre rátesszük a lereszelt sárgarépát. liszttel megszórjuk, majd felengedjük a zöldségalaplével, pároljuk, hígítjuk kb fél liter vízzel, sózzuk,borsozzuk.
Meghintjük gazdagon petrezselyemzölddel.
A joghurtot elkeverjük a mustárral, majd egy merítőkanálnyi levest hozzámerünk, beleöntjük a levesbe. Belerakjuk a feldarabolt főtt tojást és forrón kínáljuk.
Aki savanyúra szeretné készíteni tehet bele citromlevet, vagy esetleg kis ecetet.
Jó étvágyat kívánok!