A tócsni, lapcsánka.. rengeteg neve van, bárhogy hívjuk kiadós finom. A férjem azt gondolta, hogy húst eszik (tehát finom).
Most egy kicsit megvariáltam, árválkodott egy kis sütőtök a polcon, arra gondoltam miért is ne lehetne tócsnit készíteni belőle. A bárány mellé remek köret,de önálló ételként egy salátával, vagy joghurt öntettel remek főfogás.
Sütőtökös tócsni

Hozzávalók:

  • 1 db kis sütőtök  kb. 35-40
  • 1 tojás
  • 1 szál újhagyma
  • néhány szál petrezselyemzöld
  • 1 ek.  teljeskiőlésű búzaliszt
  • 1 ek.aprószemű zabpehely
  • só, bors,
  • szerecsendió
  • kis csipet csili
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:
Megmossuk,majd meghámozzuk a sütőtököt,nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
Keverjük össze a liszttel, zabpehellyel, tojással, az újhagymával, apróra vágott petrezselyemmel valamint a fűszerekkel (ízlés szerinti mennyiségben).
Forrósítsuk fel az olajat és egy kanál segítségével halmozzuk a serpenyőbe a masszát.. Kicsit lapogassuk szét, hogy egyenletes süljön át és piruljon ropogósra a külseje.
Egy  háztartási papírtörlőre szedjük ki, hagyjuk, hogy a felesleges olaj felszívódjon.

DSC_0298 (Large)

Kész is a mennyei lapcsánkánk, amit kínálhatunk önállóan vacsorára, vagy akár valami szaftosabb hús mellé ( én most bárányhús mellé) kínáltam.
Jó étvágyat hozzá!

Tipp. ha nem édes a sütőtök lehet egy kis mézet adni hozzá.

Még egy ráadás sárgarépás röszti burgonya

Hozzávalók:

  • 1 db sárgarépa
  • 1 szál újhagyma zöldje
  • 2 db burgonya ( kb.30 dkg)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 tojás
  • 1 ek teljes kiőrlésű búza liszt
  • 1 ek zabpehyely
  • 1 ek. füstölt karavánsajt
  • só,bors
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, lereszeljük, a petrezselymet,hagymaszárat felaprítjuk.Sajtot  és a fokhagymát lereszeljük.
A krumplit a sárgarépával összekeverjük, megsózzuk,hagyjuk néhány percig,majd kifacsarjuk a levét.

A reszelt zöldségekhez hozzákeverjük a tojást és a lisztet,zabpelyhet,petrezselymet,zöldhagymát, fokhagymát,borsozzuk. Ha szükség utána sózunk.

Egy tapadásmentes  serpenyőben kevés olajat hevítünk, és kanállal  halmokat teszünk bele, elnyomkodjuk, majd mindkét oldalukat pirosra sütjük, és papírtörlőre szedjük.

DSC_0297 (Large)

 

Két karika sütőtököt megsütöttem azzal választottam szét,de színben nagyon hasonlítanak ízre más:-)

Tipp. Két serpenyőben sütöttem így kb 20 perc alatt elkészült. Egyszerre 3-4 db-t tettem a sütőbe.