Nálunk a karácsony elképzelhetetlen töltött káposzta nélkül, (talán egy évben nem készült, amikor az epeműtétem volt). Próbálom őrizni a hagyományokat, de azért az “egészségesebb” szemléletmódot is követni. Pld barna rizs, és zabpehely is kerül bele, illetve nem teszek csülköt is, kolbászt is, de az oldalas:-) persze a füstös változat belekerül. Karácsonykor azért közel az eredeti erdélyi káposztát szoktam készíteni.
Gyakran olvasom a kérdéseket, “hogy mitől kemény a töltelék”? Nem tudom mitől, mert az enyém mindig laza, de soha nem teszek bele tojást, ha barna rizs, vagy gerslivel készül beáztatom, de nem főzöm előre, mert van ideje elkészülni, hisz alacsony hőfokon, lassan készül órákon át,ezt fontos betartani. Az sem mindegy, hogy milyen káposztába csomagoljuk a tölteléket, mi lapos fejű káposztát teszünk el, magunk érleljük, és a fejet csak főzés előtt levelezem le. A levelekről a vastag inakat gondosan levágom, egymásra borogatom, majd ebbe csavarom a jól “meggyúrt” tölteléket. Kezdő háziasszonyok a hagyományos kerek szemű rizzsel indítsanak, fel kg húshoz max 1 dl rizst adjanak, tegyenek mellé egy evőkanál apró szemű zabpelyhet, természetesen az ízesítés ne maradjon el. A töltelékbe is teszek egy-két csipet szárított kaprot,csombort ( ízlés szerint), a zöld fűszernek nem csak az íze finom, hanem segíti az emésztést is.
Nagyon fontos hozzávaló a konyha szeretete, az emlékek megőrzése , a karácsonyi-ünnepi hangulat átadása
Szeretettel kínáljuk a családnak, a barátainknak, és ha ízlik elmondjuk a receptet :-)így ők is tovább adhatják a következő nemzedéknek.

Hozzávalók:

2-3 fej savanyú káposzta
1/2 kg vágott savanyú káposzta
1 kg darált sertés hús
egy pohár rizs ( fél kg.húshoz 1 dl)
1 evőkanál aprószenű zabpehely
1 db kis vörös hagyma+ 1 evőkanál aprított póréhagyma
1 evőkanál olaj+ diónyi vaj
2 kisebb paradicsom

1 db paprika
1 teáskanál fűszerpaprika
só, bors, ,szárított csípős paprika
csombor, kapor ( ha van zöld az is ,de a szárított is jó)
füstölt oldalas
tálaláskor tejföl
Elkészítés:

Lelevelezzük a káposztát, a vastagabb ereket levágjuk róla.

A hagymát megfonnyasztjuk kevés olajon,vajon megszórjuk paprikával. A rizst megmosom, a barna rizst vagy gerslit vízben áztatom. Amikor készen van hozzáöntjük a húshoz, majd sózzuk, borsozzuk , ízesítjük szárított csomborral, kaporral. Jól összegyúrjuk. A káposztát levelezzük, vastag ereket levágjuk, és a leveleibe töltjük a húst, szorosan felgöngyöljük. Vastag aljú fazekat használjunk / van úgy,hogy cserépedényben készül,de nálam kicsi a mérete/
A fazék aljára tesszük a füstölt húst és elrendezzük a töltelékeket, majd vágott káposzta, tetejére teszünk egy szál szárított kaprot és csombort , beletesszük a paradicsomot, paprikát végül rátesszük a vágott káposzta másik felét, egész levelekkel beborítjuk feltöltjük vízzel úgy hogy belepje teljesen.

Kis lángon főzzük kb . 4-5 órát.

Tejföllel, vagy joghurttal tálaljuk.

Jó étvágyat!