A nyár nemcsak gyümölcsökben, de friss, ropogós zöldségekben is bővelkedik, melyek a fogyásban is segítenek

A padlizsánról ezt olvastam:

A padlizsán fogyasztása különösen ajánlott cukorbetegeknek, illetve reumában vagy máj- és vesebetegségben szenvedőknek. Vérképző, vizelethajtó, bélgyulladást gátló és emésztést fokozó hatású. Túlzott gyomorsav-termelődésben és gyomorfekélyben szenvedőknek nem ajánlott a fogyasztása.

Amerikai kutatások szerint a padlizsán antocianin- (a flavonoidok közé tartozó növényi festékanyag) tartalma segíti a C-vitamin hasznosulását, szerepet játszhat a rákbetegek kezelésében, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, továbbá csökkenti a koleszterinszintet, és növeli a “jó”, vagyis a védő hatású HDL-koleszterin szintjét a vérben. Az antocianin serkentő hatással van a különböző agyműködési funkciókra is; a vegyület többek között a vörös káposztában is megtalálható. A padlizsánban lévő nem felszívódó (abszorbeált) flavonoidok a gyomor- és béltraktusban intenzív átalakulási folyamatokon mennek keresztül, aminek a végén egyszerű fenolsavak keletkeznek: ezek a vegyületek már könnyen felszívódnak a vékonybél nyálkahártyáján keresztül. Az egyszerű fenolsavak antioxidáns, rákmegelőző hatású vegyületek. ( forrás: Életmód abb center.com)

Nálam gyakran kerül az asztalra egyrészt tápláló, változatosan  elkészíthető, és egészséges , fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek és mindenkinek aki egészségesen szeretne táplálkozni érdemes  kipróbálni

Amikor padlizsánt vásárolunk, figyeljünk rá, hogy a héja teljesen sima és fényes legyen, mert akkor friss. Ha a termés ujjunk nyomására “enged”, akkor elég érett is. Amikor párolt padlizsánt készítünk, a felkarikázott szeleteket sózzuk be, és hagyjuk fél óráig állni. A szeletekből kiszivárgó sós lét öntsük le, így biztosan nem lesz keserű ízű az étel.

Padlizsánragu hozzávalói:

– 2  padlizsán

-2-3 paprika legyen piros,sárga,ha van zöld

-egy pici csili, ízlés szerin

-1 póréhagyma, vagy zöld hagyma, vagy lila hagyma

– 2 kisebb paradicsom

-2 tk méz ( cukorbetegek édesítőt használjanak)

-2 ek.olívaolaj

-egy fél citrom leve

 

Elkészítés:

Felkockáztam a padlizsánt, majd lesóztam és egy pici friss citromlevet csavartam rá  ( nem szeretem, ha megbarnul a padlizsán) .  Ez idő alatt olívaolajon egy lila hagymát megfonnyasztottam, majd a paprikát, pici  csili paprikával  ízesítettem, aztán rádobtam,  két felkockázott paradicsomot, só, frissen őrölt bors. Egy másik edényben olívaolajat melegítettem és a kinyomkodott padlizsánt rádobtam, egy teáskanál mézzel pirítottam (cukorbetegek, fogyókúrázók egy pici folyékony édesítővel ízesítsék).  Végül összeelegyítettem az egészet , 1-2 percig főztem

Jó étvágyat!