A cukkini nagyon sokoldalú zöldség. Íze finom , de nem túl tolakodó, fűszerekkel jól befolyásolható.  Készíthető főzelék, ragú, töltött és rakott  cukkini, fasírozott, grillezhető, de akár nyersen salátákhoz, zöldséglevekhez is felhasználhatjuk, de savanyíthatjuk is
Talán leggyakrabban a  cukkinis ragút készítek.

https://blog.keva.hu/?p=586

https://blog.keva.hu/?p=632

https://blog.keva.hu/?p=687

https://blog.keva.hu/?p=846

Cukkini

A  hosszúkás, sötétzöld cukkíni Észak-Itáliában látta meg a napvilágot a tök és az uborka gyermekeként – erre utal az olasz zucca, vagyis tök jelentése is -, de a 15. századtól kezdve Európa, illetve a világ más tájain is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A tápanyagokban igen gazdag zöldség bővelkedik K-vitaminban és rostokban, ezenkívül valódi C-vitamin-bomba, illetve rengeteg B-vitamint tartalmaz, melynek köszönhetően gyorsítja az emésztést és a tápanyagok lebontását.

A vitaminok főként a cukkíni héja alatt találhatóak, így felhasználás előtt nem érdemes meghámozni, elég, ha alaposan megmosod. A cukkíni rendkívül változatos elkészítési módokat kínál: a fiatal zöldséget teheted salátába, használhatod köretként, grillezve, szószok és levesek alapanyagaként, de akár pörköltet is főzhetsz belőle. Bárhogy is készíted el, maga a cukkíni könnyen emészthető, és rendkívül kalóriaszegény – egy csésze csak 17 kalóriát tartalmaz -, így bármilyen fogyókúrának – például a cukorbeteg étrendnek is – hatékony kiegészítője lehet.

Harmonikus táplálkozás nyáron is
Hiába a sok nyers zöldség- és gyümölcscsoda, még nyáron sem ajánlatos csupán hideg ételeket fogyasztani, hiszen ezzel gyengíthetjük az immunrendszerünket és a lépünket. Ügyeljünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra.
Szigorú szabályok
A nyári meleget és a friss tápanyagokat a baktériumok is kedvelik, ezért fokozottan ügyelnünk kell a főzés és tárolás körüli higiéniára. Ne vegyük tehát félvállról az alábbi élelmiszer-biztonsági rendszabályokat:
Az élelmiszer-alapanyagokat csakis megbízható forrásból vásároljuk. Ellenőrizetlen helyen és különböző alkalmi árusoktól még zöldséget és gyümölcsöt sem célszerű venni.
Figyeljünk a csomagoláson feltüntetett címkékre és feliratokra. A minőség megőrzési és fogyaszthatósági idők, az összetétel vagy a tároláshoz javasolt körülmények sok fontos információt adnak az adott termékről.
A hazavitt élelmiszerek minél előbb kerüljenek a megfelelő helyre. A hűtést igénylő ételekre külön ügyeljünk.
A nyers húst és a tojásokat tároljuk jól elkülönítve egymástól. A darált húst lehetőleg még aznap használjuk fel. Amennyiben a hús és a tojás szaga és színe nem a szokásos, ne használjuk fel.
Dolgozzunk tiszta konyhában, tiszta eszközökkel, és mossunk kezet az egyes elkészítési fázisok között.
A nyers húson bármikor előfordulhat az egészségre ártalmas baktérium vagy akár szalmonella, ezért célszerű külön vágódeszkán és külön késsel előkészíteni a főzéshez.
A nyers zöldségeket és gyümölcsöket is alaposan mossuk meg, mert könnyen megtelepedhetnek rajtuk a növényvédő szerek maradványai, rovarok vagy a földben lévő szennyeződések is.
Az ételeket, különösen, ha húst és tojást tartalmaznak, jól süssük át, a magas hőfok ugyanis elpusztítja a baktériumokat.
A megmaradt harapnivalókat pedig minél előbb tegyük a hűtőszekrénybe, ne álljanak órákig szobahőmérsékleten.
egészségtűkör.hu