Nálunk,ha paradicsom kerül egy ételbe már biztos a siker :-),de valóban ezeket a sajtos paradicsomos tésztákat nagyon szeretik, természetesen én is!:-) A mai spagettibe nem tettem húst, mivel vasárnapi ebédre készítettem, ezért kínáltam természetesen hússal ettük. Egy finom zabpelyhes csirkecombot készítettem,melynek a receptjét a későbbiek során leírom.
Hozzávalók:
- 3o dkg durum lisztből készült spagetti
- két evőkanál sűrített paradicsom ( vagy sűrű paradicsomszósz)
- 2 dl zsírszegény tejszín
- 2 evőkanál 12%-os tejföl
- 1 tojás
- 8-10 dkg sajt( füstölt karaván, trappista,parmezán)
- egy tömlős krémsajt
- só
- egy evőkanál olívaolaj
- zsemlemorzsa
- bazsalikom levél ízlés szerint
- egy paradicsom
Elkészítés
A spagettit sós vízben kifőzzük, de csak finom roppanósra.
Egy keverőtálba tesszük a feltört tojást, kis habverővel jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, tejszínt , a paradicsompürét, belenyomjuk a krémsajt , és a reszelt sajt felét, kicsit sózzuk,beletesszük az apóra vágott zöld bazsalikom levelet, adunk hozzá a spagetti főzővizéből kb.egy- másfél dl-t. Jól összekeverjük.
Kiolajozott és morzsázott tepsibe tesszük a leszűrt tésztát.Majd rátesszük az öntetet. A tetejére felkarikázunk egy friss paradicsomot, rászórjuk a sajtot, illetve minden paradicsomszeletre nyomunk krémsajtot
majd betesszük a sütőbe.
Addig sütjük, míg a sajt szép színt kap,vigyázva,hogy nehogy megégjen. 180 fokon az alsó rácson kb.30 percig sült.Ha kezdne megpirulni és még folyadék van a spagetti alatt alufóliával beborítva sütjük.
Önálló ételként is nagyon finom,de köretként is kitűnő. Már többször is elkészítettem,mindig sikert arattam vele:-)
Tálaláskor friss bazsalikom levéllel díszítjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!