Nagyon szeretem a tepsis ételeket, ha egyszer összerakjuk a hozzávalókat nincs több macera vele. Ma csirkét sütöttem sok-sok zöldséggel, olyan finom illat keringett a konyhában .
Hozzávalók:
- 1 egész csirke ( 1 kg 20 -30 dkg körüli)
- 4 db sárgarépa
- 2 db petrezselyem
- 1/4 zellergumó
- 1/2 karalábé
- 1 kisebb szál póréhagyma
- 1 db. bébi cékla
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db.alma
- 7-8 db kisebb krumpli
- 1 kisebb cukkini
- vaj a tepsi kikenéséhez
- 2 evőkanál olíva olaj
- házi készítésű ételízesítő
- 1 szál lestyán, 2-3 db zsályalevél
- só,bors
- néhány szelet paprika
Elkészítés:
1. A csirkét megmosom, és beszórom az ételízesítővel, a borssal, bekenem olíva olajjal majd frissen tartó fóliával letakarom és egy éjszakára beteszem a hűtőbe.
2. Másnap megpucolom a zöldségeket, feldarabolom, a répát, petrezselymet, póréhagymát, céklát, cukkinit hosszában, a zellert, karalábét, almát hasábokra szeleteltem, a paprikát karikákra vágtam.A krumplit csak
megpucoltam,mert aprók voltak.( mindenki használjon olyan zöldséget amilyent szeret, illetve ami van otthon).
3. A csirkét a farhátnál kettévágtam, majd széthajtottam, sóval jól bedörzsöltem.
4. A tepsit kivajaztam, majd belefektettem a csirkét és körbe raktam a megmosott , feldarabolt zöldségekkel , a csirke alá tettem a fokhagyma gerezdet.
5. Megszórtam sóval, borssal, ráhelyeztem a lestyán és a zsálya levelet.
6. Olíva olajjal meglocsoltam , nálam éppen a húsleves főtt és abból öntöttem alá egy merítőkanálnyit és lefóliázva forró sütőbe tettem.
7. 90 percig sült 180 fokon a fólia alatt, közben megfordítottam és locsolgattam a finom pecsenyelével, majd kb. 20 percet 220 fokon pirítottam.
Kínai kel salátával ettük:-)
Jó étvágyat!