Gyermekkorban minden Pünkösdkor bárányt ettünk, persze akkor vágtuk. Most a húsvéti bárányból készült a sült.
Hozzávalók:
- báránycomb
- 2 gerezd fokhagyma
- egy szál póréhagyma
- frissen őrölt bors, só
- friss rozmaring ág
- 4-5 szelet szárított vargánya
- 2 evőkanál olíva olaj( a pácoláshoz)
- 2 evőkanál napraforgó olaj
- egy fél citrom
- 2 dl édes Tokaji Szamorodni
- 2-3 szelet csípős paprika,1-2 koktél paradicsom
- kis méretű újkrumpli
Elkészítés:
Hideg vízben a húst lemossuk és hagyjuk a vágódeszkán lecsepegni, majd papírtörlőkendővel leitatjuk ( sok helyen olvasom , hogy nem kell megmosni !)
A páchoz egy citrom levét kinyomkodjuk összekeverjük olívaolajjal, beletesszük a felszeletelt fokhagymát, egy kávéskanálnyi apróra vágott rozmaringot, adunk hozzá. Ezzel jól bekenjük a bárányhúst,és lefóliázva betesszük a hűtőbe, időnként fordítunk rajta, 24 órán keresztül a pácban hagyjuk .
A pácolás után megsózzuk , borsozzuk a húst, jól bedörzsöljük , majd betesszük egy kiolajazott tepsibe.
A tepsibe a hús mellé rakjuk a megpucolt új krumplit, amit jól beolajazunk és sózunk, a póréhagymát, hagymát, a gombaszeleteket, egy-két karika csípős paprikát, paradicsomot,öntünk alá 2 dl bort, a páccal jól bekenjük a húst, és alufóliával jól beborítjuk , majd 180 fokos sütőbe tesszük, időnként megnézzük, meglocsoljuk a húst ( nálam 1,5 órán keresztül sült a fólia alatt, fiatal bárány volt). Amikor megpuhult levettem a fóliát és rápirítottam.Egyszerre elkészült a hús és a krumpli is.
Nagyon finom puha volt a bárányhús. A finom újkrumplival és tzatzikivel ettük.
Tzatziki recept itt: https://blog.keva.hu/recept/tzatziki/