Annyi kedves visszajelzést kaptam a https://www.facebook.com/KeVaEgeszseg oldalon a leveseimmel kapcsolatosan, olyan jó érzés, ezúton szeretném megköszönni nektek a kedvességet ezzel az újabb levesemmel.
Ma “téli” csirkeragu levest főztem :-). Hogy miért neveztem el téli csirkeragu levesnek? 🙂 Szeretem a szezonnak megfelelő zöldségeket használni, így pld. télen a savanyú káposztát, nyáron persze nem savanyú káposztával készül:-). A mai levesünk így készült:
Hozzávalók:
- egy db csirkemell filé
- egy tasak mirelit finom főzelék keverék( sárgarépa, borsó)
- 1 db.petrezselyemgyökér
- 1 szelet zellergyökér
- 2 dl-s pohár savanyú káposzta
- 1 evőkanál felkarikázott póréhagyma
- só, bors,csipetnyi őrölt kömény
- egy evőkanál apróra vágott mirelit vargánya
- zöld fűszerek: lestyán,petrezselyemzöld
- két evőkanál 12%-os tejföl
- 1 dl zsírszegény tejszín
- egy evőkanál olaj + egy teáskanál vaj
- egy evőkanál tönkölybúzaliszt
- egy evőkanál házi ételízesítő
Elkészítés:
Megpucoljuk a zöldségeket, feldaraboljuk.
Egy fazékba teszünk egy evőkanál olajat, majd hozzáadjuk a vajat, beleöntjük a póréhagymát, a petrezselyemgyökért, a zellert egy kicsit megdinszteljük ( 1-2 perc), majd hozzáadjuk a felkockázott csirkemell filét,fehéredésig dinszteljük, ízesítjük sóval, borssal, köménnyel,petrezselyemzölddel, ételízesítővel,apróra vágott lestyánlevéllel.
Felengedjük hideg vízzel,beletesszük a feldarabolt vargányát, a felaprózott savanyú káposztát, alacsony fokozaton elkezdjük főzni.
Kb. 10 percnyi főzés után hozzáadjuk a mirelit zöldséget és készre főzzük.
Két evőkanál tejfölt, a liszttel csomómentesre keverünk, majd hozzáadjuk a tejszínt, elkeverjük, utána két merőkanál levessel jól összekavarjuk ( fontos a hőkiegyenlítés, hogy ne legyen csomós a levesünk), majd folyamatos kavarás közben beleöntjük a levesbe, jól kiforraljuk, majd lezárjuk a lángot.Megszórjuk apróra vágott zöld petrezselyemmel, ha szükség még utána ízesítünk.
Forrón tálaljuk.
Tálaláskor adhatunk hozzá egy teáskanálnyi tejfölt.
Jó étvágyat!
Ui. A zöldségek, zöld fűszerek ízlés szerint variálhatóak, használható szárított vargánya, vagy ha nincs akkor csiperke gomba. Ha nem mirelit sárgarépát használunk akkor megdinszteljük a fehérrépával együtt.