Annyi  kedves visszajelzést kaptam a  https://www.facebook.com/KeVaEgeszseg oldalon a leveseimmel kapcsolatosan, olyan jó érzés, ezúton szeretném megköszönni nektek a kedvességet ezzel az újabb levesemmel.
Ma “téli” csirkeragu levest  főztem :-).  Hogy miért neveztem el téli csirkeragu levesnek? 🙂 Szeretem a szezonnak megfelelő zöldségeket használni, így pld. télen a savanyú káposztát, nyáron persze nem savanyú káposztával készül:-).  A mai levesünk így készült:

Hozzávalók:

  • egy db csirkemell filé
  • egy tasak mirelit finom főzelék  keverék( sárgarépa, borsó)
  • 1 db.petrezselyemgyökér
  • 1 szelet zellergyökér
  • 2 dl-s pohár savanyú káposzta
  • 1 evőkanál felkarikázott póréhagyma
  • só, bors,csipetnyi őrölt kömény
  • egy evőkanál apróra vágott mirelit vargánya
  • zöld fűszerek: lestyán,petrezselyemzöld
  • két evőkanál 12%-os  tejföl
  • 1 dl zsírszegény tejszín
  • egy evőkanál olaj + egy teáskanál vaj
  • egy evőkanál tönkölybúzaliszt
  • egy evőkanál házi ételízesítő

Elkészítés:

Megpucoljuk a zöldségeket, feldaraboljuk.
Egy  fazékba teszünk egy evőkanál olajat, majd hozzáadjuk a vajat, beleöntjük a   póréhagymát, a petrezselyemgyökért, a zellert egy kicsit megdinszteljük ( 1-2 perc), majd hozzáadjuk a felkockázott csirkemell filét,fehéredésig dinszteljük, ízesítjük sóval, borssal, köménnyel,petrezselyemzölddel, ételízesítővel,apróra vágott lestyánlevéllel.
Felengedjük hideg vízzel,beletesszük a feldarabolt vargányát, a felaprózott savanyú káposztát, alacsony fokozaton elkezdjük főzni.

Kb. 10 percnyi főzés után hozzáadjuk a mirelit zöldséget és készre főzzük.
Két evőkanál tejfölt, a liszttel csomómentesre keverünk, majd hozzáadjuk a tejszínt, elkeverjük, utána  két merőkanál levessel jól  összekavarjuk ( fontos a hőkiegyenlítés, hogy ne legyen csomós a levesünk), majd folyamatos kavarás közben beleöntjük a levesbe, jól kiforraljuk, majd  lezárjuk a lángot.Megszórjuk apróra vágott zöld petrezselyemmel, ha szükség még utána ízesítünk.
Forrón tálaljuk.
Tálaláskor adhatunk hozzá egy teáskanálnyi tejfölt.

Jó étvágyat!

Ui. A zöldségek, zöld fűszerek ízlés szerint variálhatóak, használható szárított vargánya, vagy ha nincs akkor csiperke gomba. Ha nem mirelit sárgarépát használunk akkor megdinszteljük a fehérrépával együtt.