Korábban nem készítettem száraz babból salátát,de négyszemű fehér babom volt, ami megihletett. Hihetetlen egyszerű elkészíteni, és nagyon ízletes, meg laktató is. Mi fasírozott mellé ettük.
Babsaláta hozzávalói:
- fél kg nagy szemű fehér bab
- egy db.lila hagyma, néhány zöldhagymaszár
- egy teáskanál házi ételízesítő
- só, bors, 2 db. babérlevél, kis db.csili paprika
- egy evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál ecet
- ízlés szerint cukor ( én egy mokkáskanállal tettem), vagy édesítőszer
Elkészítés:
A babot megmossuk, majd beáztatjuk. Nálam egy éjszakán keresztül ázott.
Másnap feltesszük főni egy fazékba ,annyi vizet öntünk rá, hogy csak éppen belepje a babot , én amikor felforr leöntöm a vizet róla, leöblítem. Majd ismét felengedem vízzel, most ízesítem sóval, borssal, beleteszem a főző vízbe a hagymát ( most sok újhagyma száram volt azt tettem), babérlevelet, csili paprikát. Kb fél óra alatt megfőtt és majdnem teljesen elfőtt a főzőlé.
Elkészítjük a salátaöntetet ( mindenki ízlés szerint készítse), elkeverjük az ecettel a cukrot, sót, olajat, majd beleteszünk egy felszeletelt lila hagymát, majd összekeverjük a babbal. Legalább 1-2 órán keresztül hideg helyen pihentessük, hogy összeérjenek az ízek.
Mi fasírozottal ettük , recept itt:https://blog.keva.hu/?p=4111
Jó étvágyat!