A krumpli a legsokoldalúbban felhasználható zöldségünk, a magyar konyhában szinte naponta előfordul,egyrészt olcsó,másrészt laktató. Ha mégis unnánk a szokásos burgonyás köreteket és egy kis újítást szeretnénk vinni a mindennapokba, akkor ez a recept tökéletes választás. Önálló ételnek is kiváló. Én most ” cika káposztával kínáltam”. Gyerekkoromban egyik kedvenc ételem volt a sült krumpli tejföllel ” cika káposztával”.
Sokan kérdeztétek,hogy mi a cika káposzta,vagy káposzta cika:-)?! Nos a savanyított fejes káposztát hívták így, illetve a káposztafej közepét,mert általában a külső leveleket felhasználták töltött ,vagy rakott káposztának, a középen levő roppanós káposzta a cika:-). Ez a recept annak továbbfejlesztett változata. Az elkészítése rendkívül egyszerű, nem kíván különleges trükköket, viszont az íze magáért beszél.
Hozzávalók:
- 3 db nagy krumpli ( 15-20 dkg-os)
- 3 ek reszelt füstölt Karaván és trappista sajt
- 3 ek. tejföl
- fél fej vöröshagyma
- 2 ek olívaolaj
- 1 tk pirospaprika
- apróra vágott petrezselyemzöld
- só ízlés szerint
Elkészítés:
A burgonyát jól megmossuk, kb. ujjnyi vastag szeletekre vágjuk ( én hosszában háromba vágtam) a gömbölyű részéről levágtam a héjat,hogy ne boruljon fel a sütéskor.
Feltesszük főni enyhén sós vízbe.Nálam kb 6 percig főtt,de ez függ a mennyiségtől,vigyázzunk,hogy ne főjön szét.
Amíg a burgonyát főzzük, elkészítjük a feltétet. Egy lábasban egy evőkanál olívaolajon ( én az aszalt paradicsomról öntöttem) rátesszük az apróra vágott hagymát,sózzuk és üvegesre dinszteljük,összekeverjük a piros paprikával és egy tálba öntjük. Belekeverjük a reszelt sajt 2/3-t, az apróra vágott petrezselyemzöldet, végül a tejfölt.
A főt krumplit kiszedjük egy papírtörlőre,leitatjuk a vizet,majd tepsibe tesszük egy olivaolajaos sütőpapírra , majd megkenjük a feltéttel ,tetjére reszelt sajtot, petrezselyemzöldet teszünk.
A krumplit 200 fokon 20percig sütjük.
Jó étvágyat !