A krumpli a legsokoldalúbban felhasználható zöldségünk, a magyar konyhában szinte naponta előfordul,egyrészt olcsó,másrészt laktató. Ha mégis unnánk a szokásos burgonyás köreteket és egy kis újítást szeretnénk vinni a mindennapokba, akkor ez a recept tökéletes választás.  Önálló ételnek is kiváló. Én most ” cika káposztával kínáltam”. Gyerekkoromban egyik kedvenc ételem volt a sült krumpli tejföllel ” cika káposztával”.

Sokan kérdeztétek,hogy mi a cika káposzta,vagy káposzta cika:-)?! Nos   a savanyított  fejes káposztát hívták így, illetve a káposztafej közepét,mert általában a külső leveleket felhasználták töltött ,vagy rakott káposztának, a középen levő roppanós káposzta a cika:-).  Ez a recept annak továbbfejlesztett változata. Az elkészítése rendkívül egyszerű, nem kíván különleges trükköket, viszont az íze magáért beszél.

Hozzávalók:

  • 3 db nagy krumpli ( 15-20 dkg-os)
  • 3 ek reszelt füstölt Karaván és trappista sajt
  • 3 ek. tejföl
  • fél fej vöröshagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 tk pirospaprika
  • apróra vágott petrezselyemzöld
  • só ízlés szerint

Elkészítés:
A burgonyát jól megmossuk, kb. ujjnyi vastag szeletekre vágjuk ( én hosszában háromba vágtam)  a gömbölyű részéről levágtam a héjat,hogy ne boruljon fel a sütéskor.

Feltesszük főni enyhén sós vízbe.Nálam kb 6 percig főtt,de ez függ a mennyiségtől,vigyázzunk,hogy ne főjön szét.
Amíg a burgonyát főzzük, elkészítjük a feltétet. Egy lábasban egy evőkanál olívaolajon ( én az aszalt paradicsomról öntöttem)  rátesszük az apróra vágott hagymát,sózzuk és üvegesre dinszteljük,összekeverjük a piros paprikával és egy tálba öntjük. Belekeverjük a reszelt sajt 2/3-t, az apróra vágott petrezselyemzöldet, végül a tejfölt.
A főt krumplit kiszedjük egy papírtörlőre,leitatjuk a vizet,majd tepsibe tesszük egy  olivaolajaos sütőpapírra , majd megkenjük a feltéttel ,tetjére reszelt sajtot, petrezselyemzöldet teszünk.

faz
A  krumplit 200 fokon  20percig sütjük.

dsc_0819-large

 

Cika káposztával kínáltam!
dsc_0850-large

 

dsc_0857-large

 

Jó étvágyat !