Lehet az ember ízlése az évek során változik?! 🙂 van ilyen, már többször is írtam nem szeretem a puliszkát, no persze minden változatban most sem, mert pld. tejjel nem enném meg,de juhtúróval már igen!:-)

A héten a piacon igazi juhtúrót vásároltam, már két alkalommal is ettem belőle,szinte abbahagyhatatlan olyan finom az íze.

A mai ebéd úgy alakult, hogy a  hagyományost, egy kicsit újítottam (persze ez nem szokatlan tőlem! :-)). Mutatom is, hogy mita alkottam.

Először készítettem egy gombás  ízesítésű tejfölös csirkét.

Hozzávalók:

  • kb .40 dkg csirkemell filé
  • 1 nagy csiperke gomba
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 tk. házi készítésű  őrölt pritamin paprika
  • 1 tk édes pirospaprika
  • 1 kis paradicsom
  • só,bors
  • petrezselyemzöld
  • 1 el olaj
  • 1 dl kefir
  • 2 ek,tejföl
  • 1 dl tej
  • 1 ek. tönkölybúza liszt

Elkészítés:

Megmossuk a csirkemellet, a vizelt lecsepegtetjük,majd ujjnyi szeltekre vágjuk. A gombát is apróra vágjuk.
Egy hagymát felaprítunk,majd az olajjal a serpenyőben elkezdjük egy csipet sóval dinsztelni. Hozzáadjuk az apróra vágott gombát egy kicsit pirítjuk,majd beletesszük a húsdarabkákat és fehéredésig sütjük, közben forgatjuk.  Ízesítjük a házi paprikával,valamint a piros paprikával, egy kis frissen őrölt borssal, petrezselyemzölddel, egy paradicsommal,majd egy-másfél  dl vízzel felengedjük.szeleteket. Fedő alatt pároljuk  kb. 10-12 percig,még egy alkalommal pótoltam kb fél dl vízzel.
Elkészítjük a habarást a tejfölt és a kefirt a tönkölyliszttel csomómentesre keverjük,majd tejjel hígítjuk. A mártásból egy merítőkanálnyi  zaftot kiveszünk,ezzel elkeverjük a habarást,majd hozzáöntjük a mártáshoz

ha felforrt lezárjuk a lángot. Ha szükség utána ízesítünk.
Közben elkészítjük a puliszkát:

https://blog.keva.hu/recept/paprikas-csirke-puliszkaval/

A puliszkára juhtúró halmot helyeztem és azzal ettük a mártást.
DSC_0309 (Large)
Érdemes kipróbálni,mert nagyon finom.

DSC_0342 (Large)

Jó étvágyat kívánok! 🙂