Lehet az ember ízlése az évek során változik?! 🙂 van ilyen, már többször is írtam nem szeretem a puliszkát, no persze minden változatban most sem, mert pld. tejjel nem enném meg,de juhtúróval már igen!:-)
A héten a piacon igazi juhtúrót vásároltam, már két alkalommal is ettem belőle,szinte abbahagyhatatlan olyan finom az íze.
A mai ebéd úgy alakult, hogy a hagyományost, egy kicsit újítottam (persze ez nem szokatlan tőlem! :-)). Mutatom is, hogy mita alkottam.
Először készítettem egy gombás ízesítésű tejfölös csirkét.
Hozzávalók:
- kb .40 dkg csirkemell filé
- 1 nagy csiperke gomba
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 tk. házi készítésű őrölt pritamin paprika
- 1 tk édes pirospaprika
- 1 kis paradicsom
- só,bors
- petrezselyemzöld
- 1 el olaj
- 1 dl kefir
- 2 ek,tejföl
- 1 dl tej
- 1 ek. tönkölybúza liszt
Elkészítés:
Megmossuk a csirkemellet, a vizelt lecsepegtetjük,majd ujjnyi szeltekre vágjuk. A gombát is apróra vágjuk.
Egy hagymát felaprítunk,majd az olajjal a serpenyőben elkezdjük egy csipet sóval dinsztelni. Hozzáadjuk az apróra vágott gombát egy kicsit pirítjuk,majd beletesszük a húsdarabkákat és fehéredésig sütjük, közben forgatjuk. Ízesítjük a házi paprikával,valamint a piros paprikával, egy kis frissen őrölt borssal, petrezselyemzölddel, egy paradicsommal,majd egy-másfél dl vízzel felengedjük.szeleteket. Fedő alatt pároljuk kb. 10-12 percig,még egy alkalommal pótoltam kb fél dl vízzel.
Elkészítjük a habarást a tejfölt és a kefirt a tönkölyliszttel csomómentesre keverjük,majd tejjel hígítjuk. A mártásból egy merítőkanálnyi zaftot kiveszünk,ezzel elkeverjük a habarást,majd hozzáöntjük a mártáshoz
ha felforrt lezárjuk a lángot. Ha szükség utána ízesítünk.
Közben elkészítjük a puliszkát:
https://blog.keva.hu/recept/paprikas-csirke-puliszkaval/
A puliszkára juhtúró halmot helyeztem és azzal ettük a mártást.
Érdemes kipróbálni,mert nagyon finom.
Jó étvágyat kívánok! 🙂