Rendszeres követője vagyok az” Erdélyi ízek újdonságokkal” című csoportnak, persze idő hiányában nem szoktam naponta bejegyzést írni.de ha benézek mindig találok újdonságot, illetve régi emlékek jönnek elő egy -egy recept olvasása után . A mai leves lényegében Jánossy Alíz-Hargita és Kovászna megyében megjelenő Székely Konyha felelős szerkesztője felhívására került lejegyzésre,mivel Alíz megjegyezte,hogy szívemhez közel álló téma lesz a heti játék témája. Mivel ma szabadságon vagyok, kaptam is alkalmon és készítettem egy-két fotót az ebédünkről.

Egy egyszerű tavaszi karalábé levest főztem, sok zöld fűszerrel és bulgurral gazdagítva.

Hozzávalók:

  • 2 kisebb zsenge karalábé
  • 1 db új sárgarépa
  • 1 evőkanál felaprított póréhagyma
  • 2-3 szelet paprika
  • só, frissen őrölt bors,kis csipet kurkuma /de csak a színe miatt/
  • 1 evőkanál olíva olaj
  • 1 teáskanál vaj
  • petrezselyemzöld, 3 szál friss zöld csombor( vagy borsikafű), egy kis szál zöld kapor,egy db lestyán levél
  • 1 dl tejszín(habtejszínt használtam)
  • 2 evőkanál bulgur
  • 3 dl zöldségalaplé vagy csirkealaplé ( ha nincs akkor házi ételízesítő)


Elkészítés:

A karalábét, a sárgarépát megmosom, meghámozom és felvágom kisebb kockákra,valamint a hagymát is feldarabolom és a paprikát is.
Olajon megdinsztelem a karalábét és a sárgarépát, hagymát, paprikát hozzáadom a vajat, majd a bulgurt is egy kicsit megforgatom, ezt követően felengedem a zöldségalaplével, és kb fél liter felforralt vízzel ( gyorsabban elkészül, ha forró vizet adunk hozzá) Ízesítem, beleteszem a felaprított friss csombort, petrezselyemzöldet, egy kis lestyán levelet, kaprot,kis kurkumát
Lassan főzöm, néha kavarok rajta.

Ha megfőtt a zöldség, beleteszem a tejszínt, kis tálba teszem,majd egy merítőkanál levest adok a tejszínhez, kavarás közben hozzáadom , utána lefedem.( a bulgur még a forró levesben puhul , zsenge zöldség,ezért rövidebb kb 15-20 perc a főzési idő).
Tálaláskor, megszórjuk petrezselyem zölddel.

Jó étvágyat kívánok!