A tavasz egyik hírnöke a spenót,mely nagyon megosztó zöldség,  szerintem azért,  mivel legtöbben csak főzelékként használják.

Én, mi… a főzeléket is szeretjük:-)
A mai receptben igaz csak színt ad a spenót,de természetesen többet is lehet belecsempészni. Az utóbbi időben egyre gyakrabban használom a szárított paradicsomot, különösen az olívaolajba elrakott a kedvencem, az olajnak is kellemes íze van,finom salátákra.

Ez a recept akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét,hidegen is tálalható.

Minden kedves olvasómnak, követőmnek kívánok áldott,békés húsvéti ünnepeket!
Hozzávalók:

  • 30-35 dkg csirkemell
  • 3 ek zabpehely
  • 1 db tojás
  • 2 ek tejföl
  • 10 dkg reszelt trappista
  • 1 magyaros tömlős krémsajt
  • só, bors
  • petrezselyemzöld
  • 1 csipetnyi szárított lestyánlevél
  • fokhagymás borskeverék
  • 5-6 szelet pulykasonka
  • 30 szelet kolbász karika
  • 12-14db nagy spenótlevél
  • 2 ek olivaolaj
  • 5-6 db aszalt paradicsom ( olívaolajos)

Elkészítés:

Megmossuk, majd ujjnyi csíkokra feldaraboljuk a csirkemell filét. Sózzuk,fokhagymás borssal meghintjük.

Elkészítjük az öntetet, összekeverjük a tejfölt a tojással,krémsajttal, a reszelt sajt felével sózzuk,borsozzuk, beletesszük a szárított petrezselyemzöldet, csipetnyi lestyánt, feldarabolunk 2 -3 db szárított paradicsomot,belapítunk,  hozzáadjuk a csirkemellet , összekeverjük.
Egy kis lábasba vizet teszünk forrni, amibe belemártunk néhány spenótlevelet ( de nem főzzük ), majd papírtörlőre szedjük,hogy megszáradjon.

Egy őzgerincformát sütőpapírral kibélelünk  és  olívaolajjal jól  megkenjük. Elkezdjük rétegezni a hozzávalókat, az aljára teszünk néhány kolbászkarikát (nálam kb 10), majd erre ráfektetünk 5-6 szelet pulykasonkát (vagy gépsonkát),ráhelyezzük a lecsepegtetett spenótleveleket, erre ismét kolbászkarikákat rakunk, végül ráborítjuk a csirkemellet. A tetejét megrakjuk mozzarella golyóval,  5-6 szelet kolbásszal illetve aszalt paradicsommal.

fá

180 fokos sütőben sütjük ameddig a teteje elkezd pirulni ( kb 40 perc).Én az őzgerincformát egy sütőtepsire rakom,ha esetleg nedvesség kifolyna, ne menjen a sütőbe.

Amikor a teteje kezd pirulni, a sütőtepsire borítom és gazdagon meghintem reszelt sajttal. a sütőbe toljuk és addig sütjük ameddig szép színe lesz.

fá2

Sütés után 10 percig pihentetjük.

DSC_0614 (Large)

Pihentetés után szeleteljük.

DSC_0646 (Large)

Rizzsel és savanyúsággal tálaljuk,illetve hidegen is nagyon finom ízletes.

DSC_0676 (Large)

 

Jó étvágyat kívánok hozzá!