A tavasz egyik hírnöke a spenót,mely nagyon megosztó zöldség, szerintem azért, mivel legtöbben csak főzelékként használják.
Én, mi… a főzeléket is szeretjük:-)
A mai receptben igaz csak színt ad a spenót,de természetesen többet is lehet belecsempészni. Az utóbbi időben egyre gyakrabban használom a szárított paradicsomot, különösen az olívaolajba elrakott a kedvencem, az olajnak is kellemes íze van,finom salátákra.
Ez a recept akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét,hidegen is tálalható.
Minden kedves olvasómnak, követőmnek kívánok áldott,békés húsvéti ünnepeket!
Hozzávalók:
- 30-35 dkg csirkemell
- 3 ek zabpehely
- 1 db tojás
- 2 ek tejföl
- 10 dkg reszelt trappista
- 1 magyaros tömlős krémsajt
- só, bors
- petrezselyemzöld
- 1 csipetnyi szárított lestyánlevél
- fokhagymás borskeverék
- 5-6 szelet pulykasonka
- 30 szelet kolbász karika
- 12-14db nagy spenótlevél
- 2 ek olivaolaj
- 5-6 db aszalt paradicsom ( olívaolajos)
Elkészítés:
Megmossuk, majd ujjnyi csíkokra feldaraboljuk a csirkemell filét. Sózzuk,fokhagymás borssal meghintjük.
Elkészítjük az öntetet, összekeverjük a tejfölt a tojással,krémsajttal, a reszelt sajt felével sózzuk,borsozzuk, beletesszük a szárított petrezselyemzöldet, csipetnyi lestyánt, feldarabolunk 2 -3 db szárított paradicsomot,belapítunk, hozzáadjuk a csirkemellet , összekeverjük.
Egy kis lábasba vizet teszünk forrni, amibe belemártunk néhány spenótlevelet ( de nem főzzük ), majd papírtörlőre szedjük,hogy megszáradjon.
Egy őzgerincformát sütőpapírral kibélelünk és olívaolajjal jól megkenjük. Elkezdjük rétegezni a hozzávalókat, az aljára teszünk néhány kolbászkarikát (nálam kb 10), majd erre ráfektetünk 5-6 szelet pulykasonkát (vagy gépsonkát),ráhelyezzük a lecsepegtetett spenótleveleket, erre ismét kolbászkarikákat rakunk, végül ráborítjuk a csirkemellet. A tetejét megrakjuk mozzarella golyóval, 5-6 szelet kolbásszal illetve aszalt paradicsommal.
180 fokos sütőben sütjük ameddig a teteje elkezd pirulni ( kb 40 perc).Én az őzgerincformát egy sütőtepsire rakom,ha esetleg nedvesség kifolyna, ne menjen a sütőbe.
Amikor a teteje kezd pirulni, a sütőtepsire borítom és gazdagon meghintem reszelt sajttal. a sütőbe toljuk és addig sütjük ameddig szép színe lesz.
Sütés után 10 percig pihentetjük.
Pihentetés után szeleteljük.
Rizzsel és savanyúsággal tálaljuk,illetve hidegen is nagyon finom ízletes.
Jó étvágyat kívánok hozzá!