Tárkonyos levest nagyon gyakran készítek, de vadragulesest első alkalommal:-), ennek az oka, hogy vadhúshoz ritkábban lehet hozzájutni.

Hozzávalók:

30 dkg őzcomb
1/2 kisebb szál póréhagyma
2 db közepes sárgarépa
1 db fehérrépa
1 szelet zeller gyökér
1 bögre feldarabolt karfiol
néhány szelet kelkáposzta levél
1 bögre zöldborsó
2 db kisebb krumpli
só, bors ízlés szerint,csipet kurkuma
1 ek apróra vágott ecetes tárkony/ sóval,ecettel szoktam eltenni/
1 db babérlevél
5 -6 szelet szárított vargánya
1 dl főzőtejszín
1 csapott evőkanál zabliszt
petrezselyem,lestyán ( most szárított)
8 dl alaplé
1 ek napraforgó olaj,1 diónyi vaj
1 dl száraz vörösbor
fél éiter liter zöldség vagy húsleves alaplé ( nálam most a vadhús csontos részéből volt)


Elkészítés:
Az apróra vágott póréhagymát az olajon és diónyi vajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a kockákra vágott húst. Fűszerezzük frissen őrölt borssal, babérlevéllel, lestyánnal,szárított petrezselyemmel, csipetnyi kurkumával,megsózzuk, és tovább pirítjuk,meghintjük liszttel és felengedjük egy dl száraz vörösborral, utána felöntjük kevés húsalaplével ( vagy vízzel) kicsit előpároljuk, amíg a hús csaknem megpuhul.
Hozzáadjuk a kis kockára vágott leveszöldséget, krumplit. néhány szelet kelkáposzta levelet,valamint a vargányát,és felöntjük a maradék húslével és kb fél liter vízzel. A karfiolt és a zöld borsót akkor adom hozza amikor csaknem megpuhult a répa és készre főzzük.Ha a zöldségek is megpuhultak, beletesszük az apróra vágott tárkonyt, egy tálba tesszük a tejszínt, egy merítőkanál levessel felengedjük és hozzáadjuk a levesünkhöz.


Tálaláskor kínálhatunk mellé citromot,vagy lehet még tárkonyecettel tovább savanyítani 🙂

Jó étvágyat kívánok!

Nálam hat adag készült.