Pulykaszárnyból korábban csak húslevest főztem, de azt nemrég ettünk így arra gondolom kipróbálom a tárkonyos levest.
Hozzávalók:
- egy pulykaszárny
- 3 db.sárgarépa
- 2 db.fehérrépa
- egy fél kisebb zellergumó
- egy pohár ( 1,5 dl) zöldborsó
- egy negyed karfiol
- egy vöröshagyma
- néhány szelet paprika
- egy db. paradicsom
- 4-5 szelet mirelit vargánya(vagy más gomba ami van)
- megmaradt kifőzött gnocchi,vagy nudli
- só,bors,
- petrezselyemzöld
- ecetben,sóban eltett tárkony (egy evőkanálnyi apróra vágva)
- evőkanál olíva olaj
- diónyi vaj
- egy evőkanál tönkölybúza liszt
- 1,5 dl zsírszegény tejszín
- tejföl a kínáláshoz
Elkészítés:
Megmossuk a pulykaszárnyat, majd hideg vízben feltesszük főni. Amikor felforr a habot leszedjük, sózzuk, hozzáadjuk a hagymát és kis lángon főzzük.
Közben megpucoljuk a zöldségeket, feldaraboljuk. Egy serpenyőben az olívaolajon és vajon megdinszteljük a sárgarépát, petrezselymet és a zellert, sózzuk, borsozzuk, rátesszük a petrezselyemzöldet, amikor félig megpuhultak a zöldségek rászórjuk a tönkölylisztet és elkeverjük, 2 dl hideg vízzel felengedjük, jól elkeverjük , kiforraljuk. Amikor majdnem megpuhult a szárny (ez kb.30-35 perc volt) hozzáadjuk a serpenyőből a zöldségeket, beletesszük a feldarabolt karfiolt, zöldborsót, paprikát, paradicsomot,mirelit vargányát. Együtt főzzük tovább,majd hozzáadjuk a végén az apróra vágott ecetes tárkonyt. Egy tálba öntjük a tejszínt, hígítjuk egy merítőkanálnyi levessel,elkavarjuk majd beöntjük a levesünkbe és felforraljuk. Ha szükség utánaízesítünk.
Tálaláskor hozzáadunk egy-két evőkanálnyi vízben kifőzött gnocchit, a csontról leszedjük a húst, majd rámerjük a forró levest .( természetesen bármilyen tésztával,vagy krumplival gazdagíthatjuk).Tejföllel kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!