Én ma egy igazi erdélyi téli levest főztem olyan nagymamám félét. Gyerekkoromban télen minden héten készült valamilyen leves füstölt hússal, nagyon gyakran került az asztalra tárkonyos leves, torma leves ( ezt még soha nem főztem), ribizlileves, meggyleves….. Érdekes módon még a gyümölcslevesekbe is füstölt húst tettek.
Ma tárkonyos levest készítettem :
Hozzávalók:
- 6-8 szelet füstölt oldalas
- 1 hagyma
- 1 szál sárgaréparépa
- 1 szál petrezselyem
- 1 paprika
- bors
- só
- 1 dl tejföl, 1 dl tej
- 1 ek . liszt
- ecetes tárkonylevél
- 2–3 krumpli
- 1 dl rizs
Elkészítés:
Hideg vízbe feltesszük főni a bordát, majd miután a habját leszedtük, zöldségekkel gazdagítjuk( felkarikázott petrezselyem, sárgarépa) . Egy fej hagymát, valamint egészben paprikát adunk hozzá ( otthon mindig a nyáron cérnára fűzött szárított paprikát használtuk. Bele tesszük az áztatott rizst, majd a kockára vágott krumplit. Végül teszünk bele bőven apróra vágott ecetes tárkonylevelet .
Mikor minden puhára főtt, behabarjuk kevés liszttel és tejföllel , a tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel, majd hozzáadunk egy merítőkanál levest a hőkiegyenlítés miatt , utána beleöntjük és jól kiforraljuk.( nagymamám még egy tojás sárgáját is tett az eresztékbe, én ezt elhagytam).
Jó étvágyat!