Én ma  egy igazi  erdélyi téli levest főztem olyan nagymamám félét. Gyerekkoromban télen  minden héten készült valamilyen leves füstölt hússal,  nagyon gyakran került az asztalra tárkonyos leves, torma leves ( ezt még soha nem főztem), ribizlileves, meggyleves….. Érdekes módon még a gyümölcslevesekbe is  füstölt húst tettek.
Ma  tárkonyos levest készítettem :

Hozzávalók:

  • 6-8 szelet füstölt oldalas
  • 1 hagyma
  • 1 szál sárgaréparépa
  • 1 szál petrezselyem
  • 1 paprika
  • bors
  • 1 dl tejföl, 1 dl tej
  • 1 ek . liszt
  • ecetes tárkonylevél
  • 2–3 krumpli
  • 1 dl rizs

Elkészítés:
Hideg vízbe feltesszük főni a bordát, majd miután a habját leszedtük, zöldségekkel gazdagítjuk(  felkarikázott petrezselyem, sárgarépa) . Egy fej hagymát,  valamint egészben paprikát  adunk hozzá ( otthon mindig a nyáron cérnára fűzött  szárított paprikát használtuk.  Bele tesszük az áztatott rizst, majd a kockára vágott krumplit.  Végül teszünk bele  bőven apróra vágott ecetes tárkonylevelet .

Mikor minden puhára főtt, behabarjuk kevés liszttel és tejföllel , a tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel, majd hozzáadunk egy merítőkanál levest a hőkiegyenlítés miatt , utána beleöntjük és jól kiforraljuk.( nagymamám még egy tojás sárgáját is tett az eresztékbe, én ezt  elhagytam).

Jó étvágyat!