Gyerekkoromban gyakran készült tárkonyos leves füstölt “csonttal”, igen valóban inkább csont volt,mert a hús kolbászba került,de nagyon finom volt az íze. Legalább is emlékeim szerint.
Kicsi mamám egyik kedvenc levese volt.Gyakran készítette hétköznapokon. A mai levesem ötletét a füstölt tokhal adta, gondolván az sem ronthatja el, de még mennyire nem :-).

Hozzávalók:

  • 4 szelet füstölt tokhal
  • 5-6 db krumpli (kb.70 dkg)
  • 1 evőkanál apróra vágott póré hagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1-2 szelet alma paprika
  • 1 dl görög joghurt
  • 1 csapott ek  tönkölybúza liszt
  • 1 ek.olívaolaj
  • ecetes tárkonylevél, zöld tárkony
  • petrezselyemzöld
  • 1 tk,ételízesítő(lehetőleg házi)
  • 3 szelet szárított vargánya

Elkészítés:

Megpucoljuk a zöldségeket,feldaraboljuk.

Egy fazékba rakjuk az olívaolajat és a sárgarépát, egy csipet sóval elkezdjük dinsztelni,majd rátesszük a póréhagymát és együtt dinszteljük.

Ráhintjük a lisztet, összekavarjuk, majd egy liter hideg vízzel felengedjük.

Amikor felforrt beletesszük a krumplit, a szárított vargányát,egy zöld tárkonyágat, a paprikát, ételízesítőt.

Főzzük amíg majdnem puha a krumpli,ekkor belerakjuk a füstölt tokhalat,előzőleg kis kockákra vágjuk.

Egy evőkanálnyi ecetes tárkonyt aprítunk és beletesszük a levesbe,valamint  egy kis csokor apróra vágott  petrezselyemzöldet is teszünk bele.Felforraljuk,majd lezárjuk a lángot.

A joghurtot csomómentesre kavarjuk ,adunk hozzá fokozatosan két merítőkanál levest,majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a levesünkhöz. 

Tálaláskor friss tárkonyt, joghurtot ,vagy tejfölt adunk hozzá.

Jó étvágyat kívánok hozzá!