Gyerekkoromban gyakran készült tárkonyos leves füstölt “csonttal”, igen valóban inkább csont volt,mert a hús kolbászba került,de nagyon finom volt az íze. Legalább is emlékeim szerint.
Kicsi mamám egyik kedvenc levese volt.Gyakran készítette hétköznapokon. A mai levesem ötletét a füstölt tokhal adta, gondolván az sem ronthatja el, de még mennyire nem :-).
Hozzávalók:
- 4 szelet füstölt tokhal
- 5-6 db krumpli (kb.70 dkg)
- 1 evőkanál apróra vágott póré hagyma
- 1 szál sárgarépa
- 1-2 szelet alma paprika
- só
- 1 dl görög joghurt
- 1 csapott ek tönkölybúza liszt
- 1 ek.olívaolaj
- ecetes tárkonylevél, zöld tárkony
- petrezselyemzöld
- 1 tk,ételízesítő(lehetőleg házi)
- 3 szelet szárított vargánya
Elkészítés:
Megpucoljuk a zöldségeket,feldaraboljuk.
Egy fazékba rakjuk az olívaolajat és a sárgarépát, egy csipet sóval elkezdjük dinsztelni,majd rátesszük a póréhagymát és együtt dinszteljük.
Ráhintjük a lisztet, összekavarjuk, majd egy liter hideg vízzel felengedjük.
Amikor felforrt beletesszük a krumplit, a szárított vargányát,egy zöld tárkonyágat, a paprikát, ételízesítőt.
Főzzük amíg majdnem puha a krumpli,ekkor belerakjuk a füstölt tokhalat,előzőleg kis kockákra vágjuk.
Egy evőkanálnyi ecetes tárkonyt aprítunk és beletesszük a levesbe,valamint egy kis csokor apróra vágott petrezselyemzöldet is teszünk bele.Felforraljuk,majd lezárjuk a lángot.
A joghurtot csomómentesre kavarjuk ,adunk hozzá fokozatosan két merítőkanál levest,majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a levesünkhöz.
Tálaláskor friss tárkonyt, joghurtot ,vagy tejfölt adunk hozzá.
Jó étvágyat kívánok hozzá!