A leves ötletét a gombás-halas massza adta, tulajdonképpen azért is készült e leves, hogy felhasználjam a maradékot:-)
Hozzávalók 2 személyre:
-8 gombóc a fenti gombás – halas masszából
-2 csiperke gomba
-egy sárgarépa
-ecetes tárkonylevél, szárított petrezselyem
-egy teáskanál szárított vargányapor
-1 dl tejföl
1 dl tej
-egy kk. rozs liszt
-csipetnyi házi ételízesítő
– 1 ek olaj, egy diónyi vaj
Elkészítés:
A gombás masszából hideg vizes kézzel gombócokat készítek. Felteszek egy lábasba 3 dl vizet csipetnyi ételízesítőt , a felszeletelt sárgarépát, szárított petrezselyemzöldet , és a gombóckákat, majd 5 perc múlva a gombát is hozzáadom.
Egy teflon serpenyőbe teszem az olajat, majd a vajat, rászórom a lisztet, csak éppen felmelegítem, megforgatom és rögtön ráteszem a tejfölt, ezzel elkavarom, utána ráöntöm a tejet és 2 dl hideg vízzel kiforralom, ízesítem a fűszerekkel, szárított vargányával. Utána hozzáadom a gombócokhoz , 1-2 percig főzöm. Apróra vágott ecetes tárkonnyal és frissen őrölt borssal bőven megszórom.
Jó étvágyat!