Húsvétkor nagyobb adag bárányhúst vásároltunk, így hétköznapokon is jut egy-egy kis adag a levesünkbe. Ma egy egyszerű, mondhatnám alaplevest készítettem, gyerekkoromban nagymamám csak rizst tett a tárkonyos levesbe, de én krumplit is szoktam tenni, mert így szereti a családom .
Hozzávalók:
- csontos bárányhús ( nálam kb, fél kg volt)
- 1 hagyma
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyem
- 1 kisebb paradicsom,egy szelet paprika
- bors
- só
- 1 dl tejföl, 1 dl zsírszegény főzőtejszín
- 1 ek . liszt
- ecetes tárkonylevél, zöld tárkony
- 2–3 krumpli
- 1 dl rizs
Elkészítés:
Hideg vízbe feltesszük főni a bárányhúst, amikor felforr a levesünk a habját leszedjük. Ezt követően be zöldséglejük, belerakjuk hosszába vágott sárgarépát, petrezselymet, hagymát, paprikát, paradicsomot, sózzuk, adunk hozzá frissen őrölt borsot. Kis lángon főzzük. Amikor a répa kezd puhulni hozzáadjuk a mosott rizst és a kockára vágott krumplit. Beleszórjuk az apróra vágott ecetes tárkonyleveleket . Mikor minden puhára főtt, a csontról leszedegetjük a főtt húst, úgy tesszük vissza a levesbe. Elkészítjük a habarást a tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel, hozzáöntjük a tejszínt. Egy evőkanál forró levest belekavarunk és folytonos kavarás mellett beleöntjük a levesünkbe, majd kiforraljuk.
Tálaláskor friss tárkonyt adunk hozzá.
Jó étvágyat!