Gyerekkori íz került ma terítékre. Persze ősszel, télen gyakran készítünk bablevest,de hagymával kevesen eszik. Erdélyi szokás a szemes paszúly mellé hagymát enni. Már sok székelyföldre látogató ismerősom mondta, hogy mennyire ízlik, sőt be is iktatták a menütárába. A kibédi hagymát viszont kevesen ismerik. Pedig aki egyszer megkóstolta, húsos, édes, zamatos ízét, az többet nem felejti, főleg a hosszúkás változat nagyon ízletes.
Kibéd a Kisküküllő mentén Erdély szívében, Szováta közelében található, közel Küsmödhöz 🙂 Gyerekkoromban szekéren hozták a hagyma palántát, mindig vettünk, aztán beültettük az ágyásokat. De valamiért a kibédi talaj más, az ott termesztett finomabb volt.

Most egy szép fonott koszorú hagymát kaptam ajándékba, így ez a mai ebéd főszereplője.

Elkészítés:

50 dkg tarkabab
1 db hagyma
1 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1 teáskanálnyi szárított petrezselyemlevél
csipet szárított lestyán
1 liter füstölt sonkalé ( vagy valami füstölt hús,ne legyen lehetőleg zsíros)
1 tk ecet

1 ek. zabliszt
1 db paprika,1 db paradicsom
1 ek olaj
1 tk. piros paprika
Elkészítése:

A babot előző este beáztatjuk, másnap feltesszük főni, amikor felforr az első főzőlevet leöntjük. Felöntjük a sonkalével
és feltesszük főni.
Amikor félig megpuhult hozzáadjuk a darabokra vágott zöldséget, hagymát , szárított zöld fűszereket.
Amikor megpuhult a bab , serpenyőben rántást készítünk , az olajhoz hozzáadjuk a lisztet és egy kicsit pirítjuk,majd rátesszük a piros paprikát, összekeverjük és felengedjük hideg vízzel, közben kavargatjuk.Amikor felfő beleöntjük a levesünkbe. A végén hozzáadjuk az ecetet, felforraljuk és lehet tálalni.
Felvágjuk a hagymát, megsózzuk és azzal fogyasztjuk 🙂

Jó étvágyat!