Hétvégén egy finom mustáros szűzpecsenyét készítettem, nagyon finom puha volt,de ne feledkezzünk meg a színes köretről sem ami ebben a borús téli időben felmelegíti a testet és a lelket.
Hozzávalók a szűzpecsenyéhez:
- 8 szelet kb.2 cm vastag szűzpecsenye
- 2 ek olívaolaj
- diónyi vaj ( 2-3 dkg)
- 1 tk. mustár
- só,frissen őrölt bors
- 1,5 dl zöldségleves alaplé
Elkészítés:
A szűzpecsenyét tenyerükkel egy kicsit megnyomkodjuk.
Egy evőkanál olívaolajat, egy teáskanál mustárral összekeverünk, teszünk bele két csipetnyi frissen őrölt borsot és a hússzeleteket beleforgatjuk. Frissen tartó fóliával letakarjuk és 2-3 órára hűtőbe tesszük.
Amikor sütni szeretnénk tepsibe tesszük az olajat felforrósítjuk, a húst megsózzuk és bele tesszük az olajba,rátesszük a vajat, amikor egyik oldala szép színt kap megfordítjuk ( 2-3 perc),majd elősütjük a másik oldalát is.
Forró zöldségalaplevet adunk hozzá.(én két részletben tettem bele), alacsony hőfokon pároljuk (kb 15 percig pároljuk).
Színes köret sárgarépából és céklából:
Hozzávalók:
- egy bébi cékla
- egy db sárgarépa
- 1 ek olívaolaj
- 2 dkg vaj
- só
Elkészítés:
A sárgarépát és a céklát vékony csíkokra vágjuk (joulienre).
Az olajat felmelegítjük majd rátesszük a vajat, belerakjuk a zöldségeket, csipetnyi sóval ízesítjük és 3-4 percig sütjük, közben folyamatosan forgatjuk, csak roppanósra sütjük.
Krumplipürével és a hússal tálaljuk. Egy kis savanyú uborka nagyon jól passzol vele!:-)
Zöldségalaplé készítése:
Két db sárgarépát, egy petrezselymet , egy szelet karalábét,zeller levelet, 1 szál lestyánt,hagymát 1 liter hideg vízbe felteszek főni, sózom és alacsony hőfokon főzöm Közben a húsra locsolom. Ami megmarad hűtőbe teszem,vagy lefagyasztom.