Ha belegondolok, hogy egy hete sütöttem az első kenyeret és ma már a harmadiknál tartok 🙂 , sokam mondták, ha belekezdek akkor megszeretem a  kenyérsütést és milyen igaz :-)( Az elkészítési időben nem szerepel a pihentetés ideje).

Hozzávalók:
34 dkg kenyérliszt,6 dkg Bio tönkölyliszt 2,5 dkg élesztő,  1 teáskanál szezámmag, 1,5 teáskanál só, 350 ml víz.

Elkészítés:
A vizet egy tálban az élesztővel elkeverjük. Egy tálba tesszük a lisztet, a sót, és hozzá adjuk a vízben elkevert élesztőt. Egy fakanállal jól összekeverjük, majd egy zacskóval  letakarjuk  és hagyjuk így állni reggelig. ( Én este 8 kor kevertem össze az enyémet, kint hagytam a konyhapulton egész éjszakára. és reggel 9-kor estem neki. Reggel levesszük róla a zacskót és összeállítjuk a kenyeret. Lisztezett deszkára borítjuk, meghintjük a tetejét is liszttel. Majd összehajtjuk oldalról félbe, fentről is félbe. Kenyér formára igazítjuk a széleit alulra tűrjük, meghintjük liszttel, és szezámmaggal. És hagyjuk állni fél órát konyharuhával letakarva. Míg pihen a kenyér addig előmelegítjük a sütőnket 250 fokra. Egy  jénai tálat beteszünk a sütőbe  melegedni. Kivágunk egy sütőpapírt , belisztezzük ,erre rátesszük a kenyér tésztát, késsel  három párhuzamos csíkot metszünk a tésztába.. Ha letelt a fél óra a kenyeret óvatosan mert az edény forró, belepottyantjuk. Rátesszük a fedelet és mehet a sütőbe sülni 40 percre. Ha nem elég piros a teteje 40 perc elteltével akkor fedő nélkül toljuk vissza . Ha megsült sütőrácsra szedjük kihűlni. Egy ecsettel vízzel vékonyan megkenjük, és hallgatjuk ahogy finoman megrepedezik a héja. Ha dupla adagot készítünk akkor 60 perc kb míg megsül a kenyér.

https://blog.keva.hu/?p=4915