Jaskó hitvallása “Szeretnék mindenkit arra biztatni, hogy soha semmit nem szabad feladni!!”

“Szegeden a Szemészeti Klinikán elhangzott egy mondat: Minden rendben, újabb bevérzés nincs, gratulálok, találkozunk fél év múlva. Ezt nekem mondta Dégi Rózsa Tanár nő egy igen alapos szemészti vizsgálatot követőn.Még hozzátette: ezt orvosként egyedül nem tudta volna elérni, csak a közreműködésemmel volt lehetséges.
Nem dicsekedni akartam, hanem biztatásnak szánom másoknak is és sok hasonló mondatot kívánok. Az előzményekhez hozzátartozik, hogy 21 éve van szemészeti szövődményem. Proliferativ retinopathia. Ez alat visszaigazoltan 469 alkalommal vérzett be a szemem. (Nem elírás, valóban ennyi volt) Túl vagyok 24 lézerkezelésen. Indulóban 2 % esélyt adtak ahhoz, hogy megmarad a látásom. És miről tudok ma beszámolni? Látok, nem is akárhogy, már hat éve nem volt egyetlen bevérzésem sem. Mindenkit szeretnék arra biztatni, hogyne meneküljön az önsajnálatba, fogadja meg orvosai tanácsát és akarjon meggyógyulni. nekem sikerült. miért ne sikerülne másoknak is?
Ha már egy nevet leírtam, még meg kell említenem két nagyszerű orvos, két nagyszerű ember nevét, akik közreműködése nélkül ezt nem tudtam volna elérni. Ők Dr. Tóth Jenő főorvos úr és Dr. Anda Lujza Tanár nő.
Csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy nagyon vigyázzon az emeléssel. Soha ne tegye hirtelen. Ha mód van rá, mindig a könnyebb megoldást keresse. Az intenzív inzulinkezelés sokat fog segíteni. A lézer kezelés pedig egyértelműen jó! Arra számolni kell, ha a perifériás területen nagyszámú “lövés” éri az ereket, bizonyos mértékben csökkenni fog a perifériás látása, de ez a távollátásban nem zavaró.Feltétlenül vezesse a diabetesz naplót és figyeljen az ismétlődő helyzetekre, azokat kerülje. A telihold hatása engem hajlamosabbá tett a bevérzésekre. Tanulja meg megkülönböztetni a friss vérzést a régitől. Sajnos a perifériás vérzéseket spontán nem fogja észrevenni. Erre használtam és alkalmazom ma is a következőt. Egy sima, tiszta fehér papírlapot tartok közvetlenül a szemem elé és ezen keresztül erős fényforrásba nézek. Ennek segítségével gyönyörűen meg lehet látni a szemben lévő uszadékokat. Meg lehet ismerni a régi és friss vérzések nyomait. Sokszor, ha korábban erősebb bevérzés volt, egy hirtelen erős fej mozdulatra a már rögzült, de még nem felszívódott alvadt vér bemozdul és megtévesztheti az embert, ami újabb stresszel és ijedelemmel jár, ami újabb vérnyomás emelkedést eredményezhet, majd ennek hatására újabb bevérzés következik. Nagyon ártalmas a hypo. Amennyire csak tudja, fokozza az önellenőrzést, tanulja meg önmagát és nagyon figyeljen a vércukoreredményeire. Még egy dolog. Ha vérzik a szeme, ne pánikoljon! Ez a legnehezebb. Ilyenkor azonnal keresse fel az orvosát! Manapság már nagyon sok lehetőség van a látás megőrzésére, helyreállítására. Ha bírja, valamilyen formában fogyasszon fokhagymát, akár a kiskertjéből, akár kapszula formájában. Nekem nagyon sokat segített. Ugyan ilyen jó hatású a C vitamin fogyasztása. Voltak és vannak érfalerősítő és vérzést gátló, megelőző gyógyszerek, ennek szedését a kezelőorvos javasolhatja. kérje ki a véleményét. Egy tanács, soha ne próbáljon direktben gyógyszert kérni az orvosától, csak kérje ki a véleményét, úgy eredményesebb!”

Nagyon köszönjük a részletes beszámolót a sok cukorbeteg nevében is .
József nap alkalmával köszöntünk Téged a kevasok nevében :

Sose törjön félre kedved csizmasarka,
Legyen örömödnek bugyogója tarka,
Ne legyen életed rövid, mint nyúl farka,
A sorsnak irántad ne legyen szűk marka.

Boldogságod fénye legyen szép szivárvány,
Rajta, mint egy hídon, szép tündérek járván,
Ne bántson a métely, sem másféle járvány,
Hanem oly erős légy, valamint a márvány.

Arany János

http://egeszseg.keva.hu/kerdes/1261/