Ma úgy alakult, hogy ismét nagyobb adag gombát kaptunk, volt szegfűgomba, meg néhány vargánya is, ezért vacsorára egy tartalmas levest készítettem. Régen nagyszüleim vacsorára gyakran ettek levest, gyerekfejjel akkor ezen egy kicsit elmosolyodtam, pedig vacsorára is finom 🙂 , a mai levesünk így készült:
Hozzávalók:
- 2 közepes db sárgarépa
- 1 közepes db fehérrépa
- 1 csokor petrezselyem
- 2 dl-es pohár szegfűgomba+ 2 db vargánya
- 2 evőkanál tejföl
- 1 csapott ek. tönkölybúza liszt
- bors ízlés szerint
- 1 ek olaj+ 1 diónyi vaj
- 10 dkg penne tészta
- egy kávéskanál házi ételízesítő
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk, a gombát megmossuk, megtisztítjuk, a vargányát felszeleteljük ( a szegfűgombát nem kell).
A felhevített olajon a zöldségeket megdinszteljük, és ha kicsit megpuhult, hozzáadjuk a felszeletelt vargányát, azzal tovább pirítjuk 2-3 percig, kisebb lángon.
Ha a gomba is puhult egy kicsit, megszórjuk borssal, egy kanál liszttel , aztán felengedjük vízzel, beletesszük a szegfűgombát is, ráteszünk egy teáskanál ételízesítőt. Főzzük kb. 10 percig, majd hozzáadjuk a tésztát is.
A tejfölt egy kis forró levessel elkeverjük, hőkiegyenlítés céljából, majd behabarjuk vele a levest.
Összeforraljuk, és ekkor hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet is.