Az esős időnek nem örülök, de a gombának kedvezett, ma egy jó nagy tál szegfűgombát kaptam :-). A tavaly nyáron kezdtem jobban értékelni a szegfűgombát, rengeteg ételt kipróbáltam és szinte mindenik nagyon finom lett.
Ma egy nagyon egyszerű levest készítettem, melyet bátran merek ajánlani minden gombakedvelőnek, annyira finom volt és nagyon gyorsan elkészült! 🙂
Hozzávalók:
- két bögre szegfűgomba
- két db. sárgarépa
- egy kisebb zöld hagyma
- három szelet csípős, három szelet tv.paprika
- egy evőkanál tönkölybúza liszt
- egy evőkanál napraforgóolaj
- só, bors,csipetnyi kurkuma
- egy teáskanál házi ételízesítő
- egy nagy csokor petrezselyemzöld
Zöld fűszeres galuska hozzávalói:
- egy közepes nagyságú tojás
- két evőkanál finom liszt
- egy evőkanál tönkölybúza liszt
- egy mokkáskanál szárított zöld petrezselyem
- három-négy csipetnyi friss zöld petrezselyem
- egy teáskanál olívaolaj
- csipetnyi só
Elkészítés:
A gombát megpucoljuk , majd szűrőn keresztül megmossuk, lecsepegtetjük a vizet.
Megpucoljuk a sárgarépát és kis kockákra daraboljuk. Felaprítjuk a hagymát, a paprikát, és a csípős paprikát is.
Egy evőkanál olajat teszünk a fazékba, rátesszük a sárgarépát egy csipetnyi sóval, elkezdjük dinsztelni, majd belerakjuk a hagymát , a paprikát, a csípős paprikát és együtt dinszteljük.
Rászórjuk az evőkanálnyi tönkölybúza lisztet, elkeverjük és hideg vízzel felengedjük. Adunk hozzá egy csipet kurkumát, ételízesítőt.Addig főzzük (kb 10 perc forrástól)ameddig a répa félpuha lesz,ekkor belerakjuk a gombát,kiforraljuk.
Közben elkészítjük a galuskát, feltörjük a tojást, villával felverjük, csomómentesre keverjük a liszttel, hozzáadjuk a zöld fűszereket és az olajat. Amikor forr a leves beleszaggatjuk. Készre főzzük a levesünket. A végén friss petrezselyemzölddel megszórjuk, ha szükség utánaízesítünk.
Forrón tálaljuk.