Egy évvel korábban ettem először szalvétagombócot. Próbáltam a vendéglőből a receptet megszerezni,de nem árulták el. Keresgéltem a receptek között végül összeállt a kép, számomra ez a tökéletes szalvétagombóc.
Hozzávalók:
- 35 dkg szikkadt házikenyér
- 4 dkg vaj
- 1 ek.olaj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 2 db kis méretű tojás
- 1,5 dl tej
- 2 ek zabpehely
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Elkészítés:
A kenyeret kis kockákra vágjuk, és forró sütőben megpirítjuk.
Egy serpenyőbe olajat,majd vajat rakunk a vajon margarinon megdinszteljük az apróra vágott hagymát és a finomra aprított petrezselyemzöldet,ráborítjuk a pirított kenyeret.
Egy tálba rajuk , feltörjük a tojást , ráöntjük a tejet és jól összekeverjük, hozzáadjuk az egyik evőkanál zabpelyhet.
Egy tiszta konyharuhát (vagy más vékony vásznat) meghintünk zabpehellyel és a masszát rárakjuk, rúd alakúra formáljuk és szorosan feltekerjük a konyharuhával. A henger két végét elkötjük.
Egy lábosban enyhén sós vizet forralunk, ebbe tesszük a párolóedényt és ráfektetjük . Kb 25-30 percig fedő alatt, közben egyet-egyet fordítunk rajtuk.
Ha megfőtt kivesszük a vízből, kicsit hagyjuk hűlni, majd kitekerjük a konyharuhából.