Egy évvel korábban ettem először szalvétagombócot. Próbáltam a vendéglőből a receptet megszerezni,de nem árulták el. Keresgéltem a receptek között végül összeállt a kép, számomra ez a tökéletes szalvétagombóc.
Hozzávalók:

  • 35 dkg szikkadt házikenyér
  • 4 dkg  vaj
  • 1 ek.olaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 db kis méretű  tojás
  • 1,5 dl tej
  • 2 ek zabpehely
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

Elkészítés:
A  kenyeret kis kockákra vágjuk, és forró sütőben megpirítjuk.
Egy serpenyőbe olajat,majd vajat rakunk a vajon margarinon megdinszteljük az apróra vágott hagymát és a finomra aprított petrezselyemzöldet,ráborítjuk a pirított kenyeret.
Egy tálba rajuk , feltörjük a tojást , ráöntjük a tejet és jól összekeverjük, hozzáadjuk az egyik evőkanál zabpelyhet.

Egy tiszta konyharuhát (vagy más vékony vásznat) meghintünk zabpehellyel és a masszát  rárakjuk, rúd alakúra formáljuk és szorosan feltekerjük a konyharuhával. A henger két végét elkötjük.
Egy  lábosban enyhén sós vizet forralunk, ebbe tesszük a párolóedényt és ráfektetjük . Kb 25-30 percig fedő alatt, közben egyet-egyet fordítunk rajtuk.
Ha megfőtt kivesszük a vízből, kicsit hagyjuk hűlni, majd kitekerjük a konyharuhából.

dsc_0893-large
Szeletelve adjuk bármilyen szószos hús mellé köretnek.

dsc_0897-large