Bizonyára ti is jártok,úgy hogy kigondoljátok,hogy mi is készüljön ebédre, aztán jön a szomorú tény,hogy valami hiányzik a hozzávalók közül.  Én is így jártam, azt hittem van trappista sajtom a hűtőben,de épp kifogyott. De volt más, már is mutatom,hogy mi és hogyan készült.

Hozzávalók:

  • 40 dkg csirkemell filé
  • 10 dkg gépsonka
  • 6 szelet bacon
  • 1,5 dl tej
  • 1 dl zsírszegény  főzőtejszín
  • 2 sonkás mackósajt
  • 1 sonkás tömlős krémsajt
  • 1 ek rozsliszt
  • 1 ek apró szemű zabpehely
  • 1 ek olaj
  • egy kis fej lila hagyma
  • diónyi vaj
  • csokor petrezselyemzöld
  • egy pohár ( 1,5 dl) mirelit zöldség (brokkoli,borsó,sárgarépa)
  • a csirke pácolásához
  • 1 dl  görög joghurt
  • egy teáskanál mustár
  • egy teáskanál olívaolaj
  • 1 teáskanál csirke fűszerkeverék ( tartósítószermentes Íz Tár KFT)

Elkészítés:

Megmossuk a mell filét. Lecsepegtetjük a vizet, majd apró kockákra( kb 1 x 1 cm) vágjuk a húst.

Előző este pácoljuk. Összekeverjük a joghurtot, a mustárral, az olívaolajjal, beletesszük a csirkefűszert, a borsot és belerakjuk a húst. Jól összekeverjük, majd lefóliázva a hűtőbe tesszük egy éjszakára.

Másnap összeállítjuk. Egy jénai tálat kikenünk vajjal, belehintünk egy kis zabpelyhet, ráfektetünk 4-5 szelet bacont.

Apróra vágjuk a lila hagymát, a megmaradt bacont a sonkát. Egy serpenyőbe rakjuk a hagymát,sózzuk és elkezdjük dinsztelni,  majd rádobjuk a bacont és a sonkát egy kicsit megpirítjuk.

Majd kiszedjük és hozzákeverjük a csirkéhez .  Besamelmártás készítünk, a megmaradt zsiradékra dobjuk a vajat, rátesszük a lisztet, majd hideg tejjel és tejszínnel csomómentesre keverjük. Lezárjuk a lángot.

Belekeverünk egy fél tömlős sajtot, mackó sajtot és jól összekeverjük. A csirkemellet beletesszük a jénaiba, nyakon öntjük a mártással. A tetejére zöldségeket , tömlős sajtot teszünk.

Sütőbe toljuk, kb  40-45 percig sütjük,közben fóliával letakarjuk. Kivesszük meghintjük egy kis füstölt sajttal. Én hintettem rá zabpelyhet is.

dsc_0419-large

További 5 percre visszatoljuk a sütőbe.

Kivesszük és legalább 20 percig pihentetjük.

dsc_0432-large

 

Ezt követően tálaljuk.

dsc_0452-large
Jó étvágyat kívánok!