Bizonyára ti is jártok,úgy hogy kigondoljátok,hogy mi is készüljön ebédre, aztán jön a szomorú tény,hogy valami hiányzik a hozzávalók közül. Én is így jártam, azt hittem van trappista sajtom a hűtőben,de épp kifogyott. De volt más, már is mutatom,hogy mi és hogyan készült.
Hozzávalók:
- 40 dkg csirkemell filé
- 10 dkg gépsonka
- 6 szelet bacon
- 1,5 dl tej
- 1 dl zsírszegény főzőtejszín
- 2 sonkás mackósajt
- 1 sonkás tömlős krémsajt
- 1 ek rozsliszt
- 1 ek apró szemű zabpehely
- 1 ek olaj
- egy kis fej lila hagyma
- diónyi vaj
- csokor petrezselyemzöld
- egy pohár ( 1,5 dl) mirelit zöldség (brokkoli,borsó,sárgarépa)
- a csirke pácolásához
- 1 dl görög joghurt
- egy teáskanál mustár
- egy teáskanál olívaolaj
- 1 teáskanál csirke fűszerkeverék ( tartósítószermentes Íz Tár KFT)
Elkészítés:
Megmossuk a mell filét. Lecsepegtetjük a vizet, majd apró kockákra( kb 1 x 1 cm) vágjuk a húst.
Előző este pácoljuk. Összekeverjük a joghurtot, a mustárral, az olívaolajjal, beletesszük a csirkefűszert, a borsot és belerakjuk a húst. Jól összekeverjük, majd lefóliázva a hűtőbe tesszük egy éjszakára.
Másnap összeállítjuk. Egy jénai tálat kikenünk vajjal, belehintünk egy kis zabpelyhet, ráfektetünk 4-5 szelet bacont.
Apróra vágjuk a lila hagymát, a megmaradt bacont a sonkát. Egy serpenyőbe rakjuk a hagymát,sózzuk és elkezdjük dinsztelni, majd rádobjuk a bacont és a sonkát egy kicsit megpirítjuk.
Majd kiszedjük és hozzákeverjük a csirkéhez . Besamelmártás készítünk, a megmaradt zsiradékra dobjuk a vajat, rátesszük a lisztet, majd hideg tejjel és tejszínnel csomómentesre keverjük. Lezárjuk a lángot.
Belekeverünk egy fél tömlős sajtot, mackó sajtot és jól összekeverjük. A csirkemellet beletesszük a jénaiba, nyakon öntjük a mártással. A tetejére zöldségeket , tömlős sajtot teszünk.
Sütőbe toljuk, kb 40-45 percig sütjük,közben fóliával letakarjuk. Kivesszük meghintjük egy kis füstölt sajttal. Én hintettem rá zabpelyhet is.
További 5 percre visszatoljuk a sütőbe.
Kivesszük és legalább 20 percig pihentetjük.
Ezt követően tálaljuk.