A fiam kedvence :-), nálunk a könnyű gyümölcsös sütemények a nyerők, mivel most szőlő szezon van, így szőlő került a tetejére, és természetesen az elmaradhatatlan banán.

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 4 evőkanál liszt
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 mokkáskanál sütőpor

a krémhez:

  • 0,5 liter tej
  • egy tasak vaníliás pudingpor
  • 3 evőkanál cukor
  • egy diónyi vaj
  • egy fél citrom leve és a citrom reszelt héja
  • 1 csomag tortazselé
  • 1,5  dl víz + 1 evőkanál cukor
  • szőlő, banán

Elkészítés:

A tésztához kemény habbá verjük a tojások fehérjét a cukorral, majd a tojások sárgáját egyenként hozzáadjuk, és tovább verjük, de csak lassú fokozaton és csak addig ameddig összekeveredik a sárgájával. Majd hozzákeverjük a lisztet, amibe belerakjuk a sütőport , végül belecsorgatjuk az olajat.Vajjal kikent, lisztezett sütőformában világosra sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
Elkészítjük a pudingot, a pudingport összekeverjük cukorral, belerakjuk a citrom héját, hideg tejjel csomómentesre kavarjuk, majd a tej hozzáadása után készre főzzük. Én ekkor szoktam hozzáadni egy diónyi vajat, amit jól belekavarok. Ráöntjük melegen a tortánkra.
Megrakjuk gyümölccsel ízlés szerint. Én most szőlővel és banánnal raktam meg.
Elkészítjük leírás szerint a zselét ( a tasakon 2,5-3 dl folyadékot írt, de én általában  1,5-2 dl-vel szoktam készíteni).  Most vízzel és citromlével készítettem. A tasak tartalmát elkeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a citromlevet és a vizet, csomómentesre kavarjuk , majd egy percig gáztűzhelyen forraljuk. Amikor a lángról levesszük kavargatjuk, kb.10 perc múlva rátesszük a gyümölcsökre.

Ui.- sütőport azóta teszek piskótába amióta nem külön verem fel a tojás fehérjét, és nem külön kavarom a tojás sárgáját a cukorral 🙂