Kedves Követőim!

Békés. boldog Újévet kívánok szeretettel. Ismét elszaladt egy esztendő, csak úgy telnek a napok egymásután, pedig sok nehézséggel kellett megküzdenünk a 2021-es évben is, azért próbáltam egy kis időt a hobbira is fordítani, gyarapítani a blogot receptekkel. Visszatekintve az elmúlt évre sok érdekes esemény is történt, bekerültem az ” Így főznek az egészségügyi dolgozók ” című könyvbe, sőt a receptem nyertes recept volt. Receptjeim jelentek meg a Diabetes újságban , a Receptsarokban. Év végén egy vásárlási utalvánnyal köszönték meg az éves munkám. Két weboldalon a receptjeimmel versenyt nyertem, konyhai eszközökkel jutalmazták. Remélem a 2022-es év sem lesz rosszabb, a lényeg, hogy optimistán tekintsünk a jövőbe.

Igyekszem kisebb adagokat főzni, de így is marad bőven a hűtőben alapanyag,melyet szeretek újrahasznosítani. Ma pld. a sült sütőtököt és a narancsos vajmártást használtam fel. Készült egy tésztaszósz ,illetve egy sütőtökös rizottó,melynek a receptjét máris mutatom.

Hozzávalók:

1 szelet sült tök ( kb 30 dkg)
1 dl édes fehér bor
1 + 1 evőkanál olívaolaj
1 csapott evőkanál mascarpone
2 evőkanál parmezán
1 bögre gömbölyű( rizotto, nálam most basmati) rizs
4 dl zöldség alaplé vagy húsleves
fűszerek kb csipetnyi: friss gyömbér, curry, szerecsendió,kurkuma, csili,só
3-4 zsályalevél

Elkészítés:

Olívaolajon a rizst kicsit felhevítjük, majd felengedjük a dl borral, és folyamatos keverés mellett hígítjuk a húsleves vagy zöldségalaplével. Amikor majdnem puha a rizs hozzáadjuk a megturmixolt tököt, mascarponet belekeverjük. Hozzáadjuk a fűszerekkel ( érdemes kóstolni, hogy ízlésnek megfelelően állítsuk be a fűszerezést. Én most frissen reszelt gyömbért is adtam hozza. A legvégén hozzákevertem a parmezánt. Néhány kocka sült tököt és friss zsálya levelet olíva olajon felforintosítottam,majd a rizottóra tettem és parmezánnal meghintve kínáltam

Jó étvágyat!