Virágvasárnap van, a húsvét előtti vasárnap a nagyhét kezdete a keresztény ünnepkörben. Valahogy összefolytak a napok, gyakorlatilag a héten tudatosult bennem, hogy a jövő hétvégén már húsvét lesz.
Olyan szép idő volt,hogy ma a kiülőben ebédeltünk.
Ez a tésztaétel előétel volt (mint az olaszoknál),szóval próbából készítettem. Ízesítésénél óvatos voltam, mert nem a megszokott fűszereimet használtam,de szerintem nagyon jó lett. Amúgy a tök nagyon édes, egy óriási amiből a múlt héten leves készült,most a mártás,de még maradt a hűtőben, lehet kísérletezni:-)
Hozzávalók:
- kb 40-45 dkg sütőtök
- 1 dl tejszín
- egy evőkanál felaprított póréhagyma
- 2 dkg vaj
- 1 evőkanáé olíva olaj
- ízlés szerint friss gyömbér karika( nálam 2 karika)
- 4-5 db friss zsálya levél
- csipet curry
- csipet szerecsendió
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dl zöldségalaplé( cagy tartósítószer nélküli vegeta)
- 1 evőkanál reszelt parmezán
- 1 kocka Medve sajt
- só
Elkészítés:
Olíva olajat, vajat teszünk egy fazékba, majd adjuk hozzá vágott póré hagymát, fokhagymát, dinszteljük üvegesre őket.
Hozzáadjuk a feldarabolt tököt, gyömbért, sózzuk majd felengedjük a zöldségalaplével, ha szükség vízzel pótoljuk, a lényeg,hogy a tököt ellepje a folyadék.
Ha megpuhul levesszük a tűzhelyről, beledobjuk a zsályát,és a fűszereket, turmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt felforraljuk.
Közben kifőzzük a tésztát, A tészta főzőlevével lehet hígítani a szószt,ha sűrű lenne.
Én most friss zsályával, reszelt parmezánnal és pirított sózott tökmaggal kínáltam.
Jó étvágyat kívánok!