Ezzel a recepttel a cukorbeteg ismerőseimet szeretném meglepni, természetesen nem csak őket hanem mindenkit aki szeretne finomat enni és persze egy kicsit kevesebb kalóriát bevinni. Aki édesebben szereti tehet több cukrot bele, vagy a nyírfacukor helyett használhat kristálycukrot.
Hozzávalók:
- 35 dkg túró
- 5 dkg szénhidrát csökkentett liszt (én most fele tönköly-fele finomlisztet használtam)
- 4 tojás
- 2 ek. görög joghurt( vagy 12%-os tejföl)
- 1 csipet só
- 1 tk. szódabikarbona
- ízesítőnek: vaníliarúd,citromhéj
- 2 ek. nyírfacukor és édesítőszer ízlés szerint(én egy teáskanálnyi folyékony édesítőszert tettem )
- a tepsi kikenéséhez vaj+liszt
Elkészítés:
A tojások sárgáját a nyírfacukorral habosra keverjük .
A túrót egy tálba rakjuk, kicsit összetörjük,de nem kell pépesre, hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbonát belekeverjük a joghurtba, majd hozzá adjuk a masszához.
Ízesítjük citrom héjjal, én egy egész citrom héját lereszeltem, illetve vanília rúdból kikapart magjának a felét hozzáadtam.
A túrós masszába belekeverjük a cukorral kikavart tojássárgát.
Robotgéppel egy csipet só hozzáadását követően felverjük a tojásfehérjét, majd lazán belekeverjük a masszába.
Egy tepsit (tepsi 28 x 20 cm), sütőpapírral kibélelünk,majd kivajazzuk és liszttel meghintjük, ebbe belerakjuk a masszát.
180 fokos sütőbe tesszük és 30-35 perc alatt készre sütjük. Kb 15 perc sütés után alufóliával letakartam a tetejét.
Amikor kihűl szilárdul a sütemény (sajnos én nem bírtam ki és melegen megkezdtem,de így is finom volt).
Gyümölccsel,vagy gyümölcsöntettel kínáljuk.
Én most gyümölcsöntetet készítettem:
Fél dl vízbe néhány csepp citromlevet facsartam, hozzáadtam egy teáskanál nyírfacukrot,egy csapott teáskanál zseléfixet. Elkevertem, majd felforraltam.
Ebbe egy pohár (2 dl) mirelit gyümölcsöt : áfonyát,ribizlit és epret tettem.
Nagyon finom próbáljátok ki,pillanatok alatt elfogy:-)!