A túrógombócot nem csak főzni, hanem sütni is lehet, gondoltad volna ? December elején bukkantam a receptre , ha jól emlékszem Kitti készítette el. Akkor már nagyon megtetszett, gondoltam az ünnepek után kipróbálom, némi változtatást tettem,de nagyjából úgy készült. Lehet legközelebb teszek a gombócokba zabpelyhet is.
Akár előre is összekészíthetjük az egészet, és elég lesz ebéd előtt betenni a sütőbe. Önmagában, vagy egy kiadós leves után is kiváló,de délutáni desszertként egy forró kávéval is jó.
Hozzávalók:
- 50 dkg túró
- 10 dkg búzadara
- 3 tojás
- 10 dkg kristálycukor vagy két evőkanál nyírfacukor
- 1 tasak vaníliacukor
- 1 kezeletlen citrom héja
- 1 csipet só
az öntethez:
- 2,5 dl tejföl
- 1 dl joghurt
- 2 tojás
- ½ vaníliarúd kikapart magjai
- 2 evőkanál cukor vagy nyírfacukor ( vagy édesítőszer)
- vaj a tepsi kikenéséhez, illetve kb egy tk zabpehely a tepsi behintéséhez
Elkészítés:
A tojást, szétválasztjuk . A túrót a 3 tojássárgájával, a vaníliával,a finomra reszelt citromhéjával összekeverjük.
A tojásfehérjét robotgéppel 2-3 perc alatt felverjük. Majd óvatosan hozzáadjuk a túrós masszához. 2-3 órára lefóliázva hűtőbe rakjuk.
A pihentetett tésztából vizes kézzel diónyi gombócokat gömbölyítünk, és egy legalább 30 cm átmérőjű tepsibe rendezzük őket kis közökkel, hogy meg tudjanak majd nőni.
A tojást robotgéppel kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tejfölt és joghurtot is. A keveréket a gombócok tetejére öntjük.
180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 40-45 percig sütjük, amíg szép aranysárgára sül a teteje, és enyhén megpirul. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp:Lehet gazdagítani mazsolával, tálaláskor kínálhatunk lekvárt,vagy gyümölcsöt vele.