A túrógombócot nem csak főzni, hanem sütni is lehet, gondoltad volna ? December elején bukkantam a receptre , ha jól emlékszem Kitti készítette el. Akkor már nagyon megtetszett, gondoltam az ünnepek után kipróbálom, némi változtatást tettem,de nagyjából úgy készült. Lehet legközelebb teszek a gombócokba zabpelyhet is.

Akár előre is összekészíthetjük az egészet, és elég lesz ebéd előtt betenni a sütőbe.  Önmagában, vagy egy kiadós leves után is kiváló,de délutáni desszertként egy forró kávéval is jó.

Hozzávalók:

  • 50 dkg  túró
  • 10 dkg búzadara
  • 3 tojás
  • 10 dkg kristálycukor vagy két evőkanál nyírfacukor
  • 1 tasak vaníliacukor
  • 1 kezeletlen citrom héja
  • 1 csipet só

az öntethez:

  • 2,5 dl tejföl
  • 1 dl joghurt
  • 2 tojás
  • ½ vaníliarúd kikapart magjai
  • 2 evőkanál cukor vagy nyírfacukor ( vagy édesítőszer)
  • vaj a tepsi kikenéséhez, illetve kb egy tk zabpehely a tepsi behintéséhez

Elkészítés:

A tojást, szétválasztjuk . A túrót a  3 tojássárgájával, a vaníliával,a finomra reszelt citromhéjával összekeverjük.
A tojásfehérjét  robotgéppel 2-3 perc alatt felverjük. Majd óvatosan hozzáadjuk a túrós  masszához. 2-3 órára lefóliázva hűtőbe rakjuk.
A pihentetett tésztából vizes kézzel diónyi gombócokat gömbölyítünk, és egy legalább 30 cm átmérőjű tepsibe rendezzük őket kis közökkel, hogy meg tudjanak majd nőni.
A tojást robotgéppel kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tejfölt és joghurtot is. A keveréket a gombócok tetejére öntjük.

ke
180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 40-45 percig sütjük, amíg szép aranysárgára sül a teteje, és enyhén megpirul. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

dsc_0324-large-2

 

 

Tipp:Lehet gazdagítani mazsolával, tálaláskor kínálhatunk lekvárt,vagy gyümölcsöt vele.