Régóta foglalkoztat a töltött paradicsom gondolata:-), gombát már több alkalommal töltöttem, de paradicsomot ebben a formában nem próbáltam, de a későbbiek során fogom még variálni, mert nagyon ízlett. Szoktam mondani, hogy még a férjem is szívesen megette:-)).
Volt egy doboz ricottám akciósan vettem, azt szerettem volna felhasználni, de bármilyen hozzávalóval túróval is kipróbálható, tölthető akár hússal is. Én most 6 db paradicsomot és 3 db nagy csiperke gombát töltöttem meg,
Hozzávalók:
6 db kemény húsú paradicsom
1 közepes fej vöröshagyma
3-4 ek olíva olaj
3 ek főtt bulgur
egy bögre spenótlevél
só, őrölt bors
2 gerezd fokhagyma
25 dkg ricotta
2 teáskanál útifűmaghéj
4 ek főtt bulgur
2 evőkanál krémsajt, 5 dkg feta sajt, 2-3 dkg parmezán és ugyanannyi trappista
1 ek napraforgóolaj fél doboz hámozott paradicsomkonzerv / 150 gramm/
bazsalikom, petrezselyemzöld
a tál kikenéséhez olaj+zsemlemorzsa
3 db gomba
Elkészítés:
A paradicsomokat megmossuk, a tetejüket levágjuk, a belsejüket kikaparjuk Olívaolajon hagymát dinsztelünk sózzuk, borsozzuk( felét kivesszük ezt hozzáadjuk a spenótos masszához). A hagymára tesszük a hámozott, valamint a kikapart paradicsomot, teszünk rá bazsalikomot,petrezselyemzöldet, illetve egy gerezd zúzott fokhagymát. Összeforraljuk. Egy tűzálló tálat kiolajazunk, teszünk rá egy kis zsemlemorzsát, A spenótot megpároljuk egy kis vízben, megsózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Késsel összevágjuk, egy tálba tesszük, hozzáadjuk a ricottát,belekeverjük az útifűmaghéjat, krémsajtot,bulgurt.
Előkészítve:
A paradicsomokat belerakjuk a tálba, közé tesszük az előkészített paradicsomszószt, sózzuk, olíva olajjal meglocsoljuk és mindenik aljába teszünk feta sajtot, erre tesszük a spenótos masszát, jól felhalmoztam,rátettem a paradicsom kalapját,erre reszelt sajt,parmezán bazsalikom került.
3 db gombát is töltöttem. A szárát hagymán megdinszteltem és belekevertem a spenőtos masszába és azzal megtöltöttem a gombákat. Tetejére szintén sajt került , illetve petrezselyemzöld.
Én hideg sütőbe toltam , és amikor 160 fokot elérte, ezt követően kb 30 percet sütöttem
Jó étvágyat kívánok!
Tipp. érdemes a paradicsomszószt a tepsibe rakni, és erre helyezni a töltött paradicsomokat.
A töltelék variálható.