Nagymamám féle csirkesültet készítettem ma némi “extrával”. Egy szép kis házi kapirgálóst kaptam,mi készülhetett volna belőle, mint egy kis csirkesült?:-) Nem is tudom miért variálunk annyiszor a húsokkal, mikor a legegyszerűbben elkészített változat, a legízletesebb. Persze ehhez kell a jó kis házi kapirgálós.
Emlékszem gyerekkoromban egyik héten sült csirke, a másikon paprikás csirke készült leggyakrabban.
Hozzávalók:
egy csirke alsó, felső combja, a csirke melle és a szárnyak
1 gerezd fokhagyma
1 db kis hagyma
só, frissen őrölt bors
2 ek olívaolaj
diónyi vaj
fél dl Törley édes pezsgő ( lehet fehér bor)
Elkészítés:
A csirkét feldaraboljuk, mossuk , szárazra töröljük. Sózzuk,frissen őrölt borssal meghintjük és egy kicsit pihentetjük. Egy tapadásmentes serpenyőbe tesszük az olajat , egy egész gerezd fokhagymát, és hagymát( egészben), majd a csirkehús darabokat belerakjuk, körbe pirítjuk, ráöntjük a pezsgőt,rátesszük a vajat, és a húst letakarjuk egy alufóliával,néha megfordítjuk alacsony hőfoka állítjuk a tűzhelyet, hogy párolódjon, ellenőrizzük közben, nálam kb 15 percig volt a fólia alatt,majd lezárjuk a lángot,kicsit pihentetjük,forrón kínáljuk.
Közben készítettem a sajtmártást
Hozzávalók:
1 evőkanál apróra vágott póréhagyma
1 evőkanál olívaolaj+ 1 kiskanál vaj
1 dl pezsgő
1 teáskanál teljes kiőrlésű búzaliszt
3 evőkanál Sajtmester krémsajt
1 dl tej
1 dl víz
fűszerek egy-egy késhegynyi curry, kurkuma, szerecsendió, gyömbér
csipet só
Elkészítés:
Az olívaolajon és a vajon megdinszteljük a póréhagymát, hozzáadjuk a sót és a lisztet, majd felengedjük a pezsgővel, gyors kavarás mellett beletesszük a tejet és a vizet, hagyjuk párolódni. Majd hozzáadjuk a fűszereket és kanalanként a sajtot,és közben kevergetjük. Ha sűrű lenne vízzel hígítható. ( amikor meghűl besűrűsödik). A csirkesülttel kínáljuk.
Készült nálam néhány padlizsán szelet is.
Hozzávalók:
1 db padlizsán
só
1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
1 evőkanál zsemlemorzsa
1 teáskanál parmezán
4 evőkanál olívaolaj a sütéshez.
Elkészítés:
A padlizsánt meghámozzuk, hosszában ujjnyi szeletet vágunk. Sózzuk és állni hagyjuk kb.10-15 percet. Utána leöblítjük és szárazra toroljuk. Összekeverjük a lisztet, a zsemlemorzsával, parmezánnal és a padlizsánt jól beleforgatjuk,majd forró olívaolajon megsütjük. Oldalanként kb 2-3 perc.
Forrón kínáljuk.

Készült még hozzá párolt rizs,illetve csilis sárgarépa.
Vegetáriánusoknak hús nélkül néhány padlizsán szelettel főétel:-)
Jó étvágyat kívánok!