Korábban már írtam arról,hogy kedvenc halam a süllő. legtöbbször karácsonykor szoktam készíteni,de most sikerült ismét beszereznem egy szép süllőt így terítékre került. Emlékszem epeműtét után a süllő volt az amit karácsonykor megtudtam enni. Szeretem sütőpapírban sütni,de zöldségágyon is gyakran készítem. Természetesen variálhatóak a zöldségek.
Hozzávalók:
- egy szép süllő egészben
- só
- petrezselyemzöld,kakukkfű,lestyán
- egy citrom
- 2-3 db krumpli
- 1-2 db sárgarépa
- 3-4 db szárított paradicsom és koktél paradicsom
- diónyi vaj
- 2 evőkanál olívaolaj
- fél dl húsleves
Elkészítés:
A megtisztított halat mossuk, szárazra törüljük, majd kívül, belül sózzuk .
A hátán keresztbe 2-3 bemetszést csinálunk mindenikbe egy fél karika citromot és szárított paradicsomot teszünk.
A hasába teszünk 2-3 szál petrezselyemzöldet, kakukkfüvet,3 szelet citromot és a vajat.
Kiolajazunk egy tepsit, beletesszük a halat, köré rakjuk a megpucolt vékony karikákra vágott krumplit, sárgarépát,paradicsomot, megmosott felkarikázott citromot.
Sózzuk, rárakjuk, petrezselymet,lestyánt,kakukkfüvet, meglocsoljuk olívaolajjal, ráöntünk egy dl húslevest
és alufóliával befedjük.
170 fokos sütőbe tesszük.( alsó-felső sütésmód) . Kb 40 percig fólia alatt sütjük, közben meglocsoljuk.
Majd levesszük a fóliát és rápirítunk kb.15 perc légkeverésen.
A krumplival,sárgarépával kínáljuk. Én készítettem mellé még párolt zöldséget.
Jó étvágyat kívánok!