Nagymamám nudlinak hívta, mi gnocchinak :-), de valójában a gnocchi egy olasz krumplis tészta. Gyerekkoromban nem emlékszem, hogy villával formáztuk volna.
Egyet megjegyeztem, hogy adjak a tésztához kis zsiradékot, mert akkor sokkal puhább és finomabb lesz a nudli :-). Lényegében a szilvás gombóc is ebből a tésztából készül.
Hozzávalók:
- kb. 50 dkg burgonya
- 1 tojás
- diónyi vaj
- csipet só
- 15 dkg liszt ( én fele-fele arányban finom liszt és teljes kiőrlésű lisztet használtam)
Elkészítés:
A burgonyát hájában megfőzöm, megpucolom, igyekszem még melegen áttörni, hozzáadom a vajat és hagyom egy kicsit hűlni, majd hozzáadom a tojást, egy-két csipetnyi sót és annyi liszttel, amennyit felvesz jól összedolgozom , hogy ne ragadjon a tészta. 30 percre beteszem a hűtőbe,majd lisztezett felületen ezekből ujjnyi vastag , rudakat sodrunk. Egy éles késsel fel 2 cm-es darabokat vágunk.
Egy villával mélyedést nyomunk bele,ennek az az értelme, hogy miután megfő , ezekben a mélyedésekben jobban felszívja a spenótot vagy más szószt, ízletesebb lesz a tészta.
Lobogó sós vízbe rakjuk , ( én 3 részletben főztem ki), amikor a tészta feljön a víz tetejére ,egy-két perc múlva kiszedem és a mártásba rakom.
Én most spenóttal kínáltam, lényegében egy spenót főzeléket készítettem.
Spenótos mártás
Hozzávalók:
- 50-60 dkg friss spenótlevél
- 2 csapott ek teljeskiőrlésű liszt
- 2,5 dl tej
- 2 gerezd fokhagyma aprítva
- 2 evőkanál olaj
- só
- bors
Elkészítés:
A spenótleveleket alapos mosás után sós vízben pár perc alatt megfőzöm (csak addig, amíg összeesnek a levelek), kicsit hűtöm, majd botmixerrel összeaprítom.
Egy másik edényben világos rántást készítek, megfuttatom rajta a fokhagymát, felengedem hideg tejjel, hozzáadom a spenótkeveréket, majd ízesítem sóval, borssal, összeforralom.
A spenótos gnocchit reszelt sajttal kínáltam.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Tipp.
-ha nagyon sietek hámozott krumplit felkockázok és azt főzöm meg, mintha krumplipürét készítenék, jól leszűröm a vizet és a vajjal krumplinyomóval pürésítem.