Kora tavaszi zöldségünk a sóska , sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok is fellelhetők benne. C-vitamin tartalma jelentős.Magas gyümölcssav-tartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatású.
Sóskafőzelék
Hozzávalók:
- fél kg sóska levél
- cukor
- só
- 1 dl tejföl, 1 dl tej
- 2 teáskanál rozs liszt
Elkészítés:
A sóskát megtisztítjuk és folyó vízben levelenként jól átmossuk. Egy fazékban megfőzzük a friss sóskaleveleket, és turmixoljuk , majd egy lábasban felmelegítjük és izésítjük sóval , cukorral ( cukorbetegek folyékony édesítőszerrel ízesítsék) , közben a tejfölt a liszttel simára keverjük, hozzáadjuk a tejet és behabarjuk vele a sóskát.
Ha sűrű vizet adunk hozzá. Én általában főtt krumplival tálalom.
Most só tetején sült csirkecombbal és krumplival ettük.
Jó étvágyat!