A sóska sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok is fellelhetők benne. C-vitamin tartalma jelentős.Magas gyümölcssav-tartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatású. Sóskafőzelék Hozzávalók:

  • fél kg mirelit sóska
  • cukor
  •  1 dl tejföl, 1 dl tej
  • 2 teáskanál rozs liszt

Elkészítés: Egy fazékban felmelegítjük a mirelit sóskát , ízesítjük sóval , cukorral  ( cukorbetegek folyékony édesítőszerrel ízesítsék) , közben a  tejfölt  a liszttel simára keverjük, hozzáadjuk a tejet  és  behabarjuk vele a sóskát. Ha sűrű vizet adunk hozzá. Én most húslevest használtam a víz helyett, ezzel sokkal finomabb. Főtt hússal és sós vízben főzött krumplival kínáltam.