A sóska sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok is fellelhetők benne. C-vitamin tartalma jelentős.Magas gyümölcssav-tartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatású. Sóskafőzelék Hozzávalók:
- fél kg mirelit sóska
- cukor
- só
- 1 dl tejföl, 1 dl tej
- 2 teáskanál rozs liszt
Elkészítés: Egy fazékban felmelegítjük a mirelit sóskát , ízesítjük sóval , cukorral ( cukorbetegek folyékony édesítőszerrel ízesítsék) , közben a tejfölt a liszttel simára keverjük, hozzáadjuk a tejet és behabarjuk vele a sóskát. Ha sűrű vizet adunk hozzá. Én most húslevest használtam a víz helyett, ezzel sokkal finomabb. Főtt hússal és sós vízben főzött krumplival kínáltam.