Nem, csak kell egy kis odafigyelés és  sok patikus ötlet:-)

A sonkával sok zöldséget fogyasszunk!
Válasszunk zöldség-gyümölcs alapú ételeket, tojást és soványt húst. A sós ízt csökkentsük az első főzővíz leöntésével. A sonkának magas az energia-, zsír- és koleszterintartalma, magas koleszterinszintű emberek, cukorbetegek, magas vérnyomásos betegek  ezért az ünnepek alatt  is csak kisebb mennyiségben fogyasszanak.  Fogyasztására a sovány részek ajánlottak, a zsíros részeket mellőzzük. Fogyasszunk a sonkával retket, zöldhagymát, tormát. Egyszerre nem szabad nagy adagot fogyasztani, figyeljünk arra,hogy többször étkezzünk.
Ne üljünk vagy tévézzünk egész nap,  tegyünk egy  sétát,vagy kirándulást a közeli erdőbe vagy parkba az ünnepi ebéd után.  Gyalogoljunk legalább egy órát, gyorsabban, mint szoktunk – ez segít a kalóriák ledolgozásában.
Az ünnepi ebédhez főzzünk sok  zöldség köretet. Előételként együnk valami egészséges levest vagy egészséges salátát.