Ez a főétel nagyon kiadós,egészséges és ízletes.
Javaslom ezt a receptet azoknak, akik diétáznak és szeretnének aránylag olcsó ünnepi ételt készíteni hétvégére.
De nem csak diétázóknak finom. Én most igyekeztem kevés fűszerrel ízesíteni,de természetesen fekete őrölt  borssal fűszerezhető.
Hozzávalók:
  • 1 db egész csirke
  • lestyán
  • kakukkfű
  • petrezselyem zöld
  • lestyán zöld levél
  • szárított petrezselyem
  • két teáskanál olívaolaj
  • 1 db. alma
  • két-három karika citrom
  • 80-90 dkg durva só a sütéshez
Fóliában sült krumplihoz:
személyenként két krumpli
Joghurtos öntet hozzávalói:
  • 2 evőkanál görög joghurt
  • néhány csepp frissen facsart citromlé
  • zöld petrezselyem
  • 1 mokkáskanál szárított kapor
  • 1 csipet só
Elkészítés:
A csirkét megtisztítjuk, megmossuk, majd papírtörlővel leitatjuk a vizet róla, a gerincénél kettőbe vágjuk.
Bedörzsöljük a szárított zöld fűszernövényekkel, majd olívaolajjal jól bedörzsöljük a csirkét.
Az almát felszeljük, a zöld fűszereket megmossuk.
Egy serpenyőbe tesszük a durva szemű sót, majd rászórjuk a zöld fűszereket, az almaszeleteket és a citromkarikákat, ráfektetjük a csirkét.
180 fokos előmelegített sütőbe tesszük, alsó-felső sütésre, kb. 50 percre, miközben egyszer, félidőben megfordítjuk a csirkénket.
További fél órát sütjük a légkeveréses fokozaton, ameddig szép színt kap.
Vigyázzunk, amikor megfordítjuk, maradjanak alul a zöld fűszernövények, mert azok könnyen megégnek!
DSC_0215 (Large)
A megmosott krumplikat egyenként alufóliába csomagoljuk, és egy tepsibe rakjuk, majd betesszük a sütőbe.
A krumplinak elég 40 perc, együtt süthető a csirkével.
Tálalás előtt joghurtos öntetet készítettem: a görög joghurthoz kevertem a frissen vágott petrezselyemzöldet, szárított kaprot, néhány csepp citromlevet, egy csipet sót. Ezzel meglocsolva kínáltam a krumplit és a salátát.

DSC_0205 (Large)

Jó étvágyat kívánok!