Ez a főétel nagyon kiadós,egészséges és ízletes.
Javaslom ezt a receptet azoknak, akik diétáznak és szeretnének aránylag olcsó ünnepi ételt készíteni hétvégére.
De nem csak diétázóknak finom. Én most igyekeztem kevés fűszerrel ízesíteni,de természetesen fekete őrölt borssal fűszerezhető.
Hozzávalók:
- 1 db egész csirke
- lestyán
- kakukkfű
- petrezselyem zöld
- lestyán zöld levél
- szárított petrezselyem
- két teáskanál olívaolaj
- 1 db. alma
- két-három karika citrom
- 80-90 dkg durva só a sütéshez
Fóliában sült krumplihoz:
személyenként két krumpli
Joghurtos öntet hozzávalói:
- 2 evőkanál görög joghurt
- néhány csepp frissen facsart citromlé
- zöld petrezselyem
- 1 mokkáskanál szárított kapor
- 1 csipet só
Elkészítés:
A csirkét megtisztítjuk, megmossuk, majd papírtörlővel leitatjuk a vizet róla, a gerincénél kettőbe vágjuk.
Bedörzsöljük a szárított zöld fűszernövényekkel, majd olívaolajjal jól bedörzsöljük a csirkét.
Az almát felszeljük, a zöld fűszereket megmossuk.
Egy serpenyőbe tesszük a durva szemű sót, majd rászórjuk a zöld fűszereket, az almaszeleteket és a citromkarikákat, ráfektetjük a csirkét.
180 fokos előmelegített sütőbe tesszük, alsó-felső sütésre, kb. 50 percre, miközben egyszer, félidőben megfordítjuk a csirkénket.
További fél órát sütjük a légkeveréses fokozaton, ameddig szép színt kap.
Vigyázzunk, amikor megfordítjuk, maradjanak alul a zöld fűszernövények, mert azok könnyen megégnek!
A megmosott krumplikat egyenként alufóliába csomagoljuk, és egy tepsibe rakjuk, majd betesszük a sütőbe.
A krumplinak elég 40 perc, együtt süthető a csirkével.
Tálalás előtt joghurtos öntetet készítettem: a görög joghurthoz kevertem a frissen vágott petrezselyemzöldet, szárított kaprot, néhány csepp citromlevet, egy csipet sót. Ezzel meglocsolva kínáltam a krumplit és a salátát.
Jó étvágyat kívánok!