Nagyon egyszerű recept, nincs vele sok macera, és hihetetlen ízletes, szinte papírvékonyra sül a bőre, a felesleges zsiradék rácsepeg a sóra. Évek óta készítem, de ma egy kicsit megvariáltam, sok zöld fűszerrel ízesítettem, és a csirkét a gerincénél kettévágtam úgy fektettem rá a sóra. Ma 1 kg 15 dkg-s csirkét sütöttem .
Hozzávalók:
- egy egész csirke
- zöld fűszer ízles szerint lestyánt, kakukkfüvet, rozmaringot,petrezselyem zöldet használtam
- házi ételízeső egy teáskanálnyi
- frissen őrölt bors
- egy teáskanál olíva olaj
- egy db. alma
- 80-90 dkg durva só a sütéshez
Elkészítés:
A csirkét megtisztítjuk,megmossuk, majd papírtörlőn leitatjuk a vizet róla , a gerincénél kettőbe vágjuk.
A sütőt bekapcsoljuk.
Bedörzsöljük a házi ételízesítővel és a frissen őrölt borssal, bekenjük az olívával.
Almát felszeljük, a zöld fűszereket megmossuk.
Egy serpenyőbe tesszük a durva sót, majd rászórjuk a zöld fűszereket, az alma szeleteket és ráfektetjük a csirkét.
180 fokos sütőbe tesszük ,alsó felső sütésre kb. 50 percre, közben megfordítjuk a csirkénket. További fél órát sütjük a légkeveréses fokozaton , ameddig szép színt kap. (természetesen a sütési idő függ a csirke nagyságától).
Vigyázzunk amikor megfordítjuk maradjanak alul a zöld fűszernövények, mert azok könnyen megégnek.
Bármilyen salátával, krumplipürével, párolt zöldséggel nagyon finom, a bőre olyan vékony lesz, mint a cigarettapapír.
Jó étvágyat!
1 Response
[…] só tetején sült csirkét készítettem, recept itt: https://blog.keva.hu/recept/so-tetejen-sult-csirke/ amit krumplipürével és színes salátákkal tálaltam. Volt Eisberg saláta, […]