Úgy adódott, hogy nagyobb adag szűzpecsenye került a zacskóba, mivel visszafagyasztani nem javasolt, ezért kétféleképpen készítettem el.
Először jöjjön az egyszerűbb változat:-) Majdnem így, már többször készült,de most egy kis házi praktikát is beiktattam a hús sütésénél.
Hozzávalók:
- egy szűzpecsenye
- só, frissen őrölt bors
- 1 ek teljes kiőrlésű liszt
- diónyi vaj
Elkészítés:
A megmosott és lehártyázott húst, ujjnyi szeletekre vágjuk. Tenyérgyökkel megnyomkodjuk.
Serpenyőben olajat hevítünk.
A húsokat sózzuk borsozzuk,majd beleforgatjuk a lisztbe, és a forró serpenyőbe rakjuk. Rátesszük a vajat, a tetejére fóliát teszünk,erre ráteszünk egy kis lábas vizet, ez a súly segít abban, hogy szép kérget kapjon. Majd levesszük és megfordítjuk a húst és a másik oldalán is így járunk el, közben a vajas zafttal meglocsoljuk. Elkészítjük a mártást.
Fehérboros-rozmaringos mártás
Hozzávalók:
- 1 ek olívaolaj
- 3 dkg vaj
- 1 dl tejszín
- 2 dl fehérbor
- 1 tk méz
- rozmaring (nálam 3-4 szál)
- 1 csapott ek teljes kiőrlésű liszt
Elkészítés:
Egy serpenyőben olajat,vajat melegítünk majd belekeverjük a lisztet és a mézet,felengedjük a borral, ízesítjük sóval,borssal, rozmaring levéllel, simára kavarjuk, hígítjuk egy kis vízzel kiforraljuk, majd a tejszínt tálba tesszük,merünk a boros mártásból a hőkiegyenlítés miatt, majd visszaöntjük.Ha szükség utána ízesítjük, forralás után a hússal kínáljuk. Én most kölessel kínáltam.
Jó étvágyat kívánok!