Úgy adódott, hogy nagyobb adag szűzpecsenye került a zacskóba, mivel visszafagyasztani nem javasolt, ezért kétféleképpen készítettem el.

Először jöjjön az egyszerűbb változat:-) Majdnem így, már többször készült,de most egy kis házi praktikát is beiktattam a hús sütésénél.

Hozzávalók:

  • egy szűzpecsenye
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 ek teljes kiőrlésű liszt
  • diónyi vaj

Elkészítés:

A megmosott és lehártyázott húst, ujjnyi szeletekre vágjuk. Tenyérgyökkel megnyomkodjuk.

Serpenyőben olajat hevítünk.

A húsokat sózzuk borsozzuk,majd beleforgatjuk a lisztbe, és a forró serpenyőbe rakjuk. Rátesszük a vajat, a tetejére fóliát teszünk,erre ráteszünk egy kis lábas vizet, ez a súly segít abban, hogy szép kérget kapjon. Majd levesszük és megfordítjuk a húst és a másik oldalán is így járunk el, közben a vajas zafttal meglocsoljuk. Elkészítjük a mártást.

Fehérboros-rozmaringos mártás

Hozzávalók:

  • 1 ek olívaolaj
  • 3 dkg vaj
  • 1 dl tejszín
  • 2 dl fehérbor
  • 1 tk méz
  • rozmaring (nálam 3-4 szál)
  • 1 csapott ek teljes kiőrlésű liszt

Elkészítés:

Egy serpenyőben olajat,vajat melegítünk majd belekeverjük a lisztet és a mézet,felengedjük a borral, ízesítjük sóval,borssal, rozmaring levéllel, simára kavarjuk, hígítjuk egy kis vízzel kiforraljuk, majd a tejszínt tálba tesszük,merünk a boros mártásból a hőkiegyenlítés miatt, majd visszaöntjük.Ha szükség utána ízesítjük, forralás után a hússal kínáljuk. Én most kölessel kínáltam.

DSC_0778 (Large)

 

Jó étvágyat kívánok!