Korábban írtam,hogy a gombák királya a vargánya, őszintén mondom most már nem is tudom melyik a király és melyik a gombák királynéja. Lehet azért ízlett annyira,mert nagyon rég ettünk rókagombát. Drága barátném Éva kigondolta,hogy mivel szerezhet örömet nekem,pedig nem is beszéltünk konkrétan erről,csak a gombász kalandjainkat  mesélgettük az éteren keresztül. Ez a rókagomba Marosfőről érkezett. Elhozta vele a fenyő illatát, és egyben felelevenítette a gyerekkori emlékeket. is.

A Székely-keresztúri nagyszüleimtől nem sok emlék maradt,de az egyik a rókagombás rántottához fűződik. Kicsi mamám is gyakran készítette nyáron, volt egy szegény asszony,akit Marinak hívták ( Gyöngyi unokatestvérem talán még emlékszel?), mindig jött a kis kosarával ,amit nagymamám megvásárolt. Finom gombapaprikás készült belőle.
Ha friss rókagombához jutunk, a többi erdei gombához hasonlóan érdemes gondosan eltávolítani róla a szennyeződéseket, én folyó víz alatt is megmosom. A kalapja és szára egyaránt használható. Ha nagyon kisméretű példányokkal van dolgunk, akár egészben, ha méretesebbekkel, félbevágva érdemes használni. Nekem most igazi apró gombáim voltak és pucolt,előre pároltan fagyasztóban érkezett.

A húsa keményebb a csiperkénél, valamivel hosszabb sütési, főzési időre szükséges. Aromái vajban, növényi olajban egyaránt kitűnően érvényesülnek, de én mindkettőt szoktam használni az elkészítésénél.

Hozzávalók:

  • 500 grammos doboz előpárolt  rókagomba
  • 1 nagy fej hagyma
  • csokor petrezselyem
  • 2 ek  olíva olaj
  • 2 dkg vaj
  • frissen őrölt bors

Elkészítés:
A megtisztított hagymát apróra vágjuk. A petrezselymet leöblítjük és lerázzuk, majd a leveleket lecsipkedjük és felvágjuk
Serpenyőben felhevítjük az olajat, vajat  és közepes tűzön sütjük rajta a hagymát,majd hozzáadjuk a gombát, és erős tűzön pirítjuk..Megsózzuk, megborsozzuk, és a petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

DSC_0930 (Large)

A serpenyőben most kb fél adag van.

( ha nem konyhakész gombával dolgozunk akkor, a rókagombát szárazon letisztogatjuk, esetleg nedves konyharuhával is ledörzsöljük, és a nagyobb példányokat félbevágjuk. )

DSC_0026 (Large)

Így önmagában nagyon finom,de számtalan variációban lehet felhasználni.