Korábban írtam,hogy a gombák királya a vargánya, őszintén mondom most már nem is tudom melyik a király és melyik a gombák királynéja. Lehet azért ízlett annyira,mert nagyon rég ettünk rókagombát. Drága barátném Éva kigondolta,hogy mivel szerezhet örömet nekem,pedig nem is beszéltünk konkrétan erről,csak a gombász kalandjainkat mesélgettük az éteren keresztül. Ez a rókagomba Marosfőről érkezett. Elhozta vele a fenyő illatát, és egyben felelevenítette a gyerekkori emlékeket. is.
A Székely-keresztúri nagyszüleimtől nem sok emlék maradt,de az egyik a rókagombás rántottához fűződik. Kicsi mamám is gyakran készítette nyáron, volt egy szegény asszony,akit Marinak hívták ( Gyöngyi unokatestvérem talán még emlékszel?), mindig jött a kis kosarával ,amit nagymamám megvásárolt. Finom gombapaprikás készült belőle.
Ha friss rókagombához jutunk, a többi erdei gombához hasonlóan érdemes gondosan eltávolítani róla a szennyeződéseket, én folyó víz alatt is megmosom. A kalapja és szára egyaránt használható. Ha nagyon kisméretű példányokkal van dolgunk, akár egészben, ha méretesebbekkel, félbevágva érdemes használni. Nekem most igazi apró gombáim voltak és pucolt,előre pároltan fagyasztóban érkezett.
A húsa keményebb a csiperkénél, valamivel hosszabb sütési, főzési időre szükséges. Aromái vajban, növényi olajban egyaránt kitűnően érvényesülnek, de én mindkettőt szoktam használni az elkészítésénél.
Hozzávalók:
- 500 grammos doboz előpárolt rókagomba
- 1 nagy fej hagyma
- csokor petrezselyem
- 2 ek olíva olaj
- 2 dkg vaj
- só
- frissen őrölt bors
Elkészítés:
A megtisztított hagymát apróra vágjuk. A petrezselymet leöblítjük és lerázzuk, majd a leveleket lecsipkedjük és felvágjuk
Serpenyőben felhevítjük az olajat, vajat és közepes tűzön sütjük rajta a hagymát,majd hozzáadjuk a gombát, és erős tűzön pirítjuk..Megsózzuk, megborsozzuk, és a petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
A serpenyőben most kb fél adag van.
( ha nem konyhakész gombával dolgozunk akkor, a rókagombát szárazon letisztogatjuk, esetleg nedves konyharuhával is ledörzsöljük, és a nagyobb példányokat félbevágjuk. )
Így önmagában nagyon finom,de számtalan variációban lehet felhasználni.