Már nagyon régóta készülök a savanyú uborka mártás kipróbálására. Talán gyerekkoromban ettem utoljára.

Nagyon örülök, mert a férjemnek is ízlik, így szélesedik a mártás -szósz  kínálat a konyhámban. Amúgy télen nagyon kedvelek különböző  szószokat készíteni, talán leggyakrabban paradicsomos kerül terítékre, de az almaszósz is benne van a” top”háromban:-)))

Hozzávalók:

  • 3-4 db  közepes nagyságú csemege uborka  (kb 15-20 dkg)
  • 2 dkg vaj
  • 1 ek olaj
  • 1 csapott ek teljes-kiőrlésű liszt
  • 2 dl zöldségalaplé / vagy egy  leveskocka/
  • 1 dl görög-joghurt
  • zöld-kapor ízlés szerint
  • só,frissen őrölt bors
  • 1 szál újhagyma

Elkészítés:

A hagymát vágjuk karikára, tegyük egy lábasba az olajjal és a vajjal. Dinszteljük üvegesre, majd  adjuk hozzá a lisztet és keverjük el benne. Pirítsuk együtt egy kis ideig, de a liszt ne barnuljon meg.Öntsük fel a hideg zöldségalaplével, lassan adagoljuk hozzá és közben kavarjuk.  Az uborkát kis kockákra daraboljuk,belekeverjük,ízesítjük kaporral. A joghurtot simára keverjük, hígítjuk egy kis meleg mártással összekavarjuk. Ha sűrű lenne hígítható vízzel. Sózzuk,borsozzuk. Forrón kínáljuk.

Főtt hús, illetve  natúr csirke  remek kitérője.

DSC_0216 (Large)

Jó étvágyat kívánok!