Már nagyon régóta készülök a savanyú uborka mártás kipróbálására. Talán gyerekkoromban ettem utoljára.
Nagyon örülök, mert a férjemnek is ízlik, így szélesedik a mártás -szósz kínálat a konyhámban. Amúgy télen nagyon kedvelek különböző szószokat készíteni, talán leggyakrabban paradicsomos kerül terítékre, de az almaszósz is benne van a” top”háromban:-)))
Hozzávalók:
- 3-4 db közepes nagyságú csemege uborka (kb 15-20 dkg)
- 2 dkg vaj
- 1 ek olaj
- 1 csapott ek teljes-kiőrlésű liszt
- 2 dl zöldségalaplé / vagy egy leveskocka/
- 1 dl görög-joghurt
- zöld-kapor ízlés szerint
- só,frissen őrölt bors
- 1 szál újhagyma
Elkészítés:
A hagymát vágjuk karikára, tegyük egy lábasba az olajjal és a vajjal. Dinszteljük üvegesre, majd adjuk hozzá a lisztet és keverjük el benne. Pirítsuk együtt egy kis ideig, de a liszt ne barnuljon meg.Öntsük fel a hideg zöldségalaplével, lassan adagoljuk hozzá és közben kavarjuk. Az uborkát kis kockákra daraboljuk,belekeverjük,ízesítjük kaporral. A joghurtot simára keverjük, hígítjuk egy kis meleg mártással összekavarjuk. Ha sűrű lenne hígítható vízzel. Sózzuk,borsozzuk. Forrón kínáljuk.
Főtt hús, illetve natúr csirke remek kitérője.
Jó étvágyat kívánok!