Egy finom laktató “téli ” levest hoztam:-) Szeretem a szezonnak megfelelő zöldségeket használni, így pld. télen a savanyú káposztát, nyáron persze nem kerül bele:-). A mai levesünk így készült.

Hozzávalók:

20-25 dkg pulykamell filé
egy tasak mirelit finom főzelék keverék
1 db.petrezselyemgyökér
1 szelet zellergyökér
2 dl-s bögre savanyú káposzta
1 evőkanál felkarikázott póréhagyma
só, bors,csipetnyi őrölt kömény
egy evőkanál apróra vágott mirelit vargánya
zöld fűszerek: lestyán,petrezselyemzöld
1 evőkanál 12%-os tejföl
1 dl habtejszín zsírszegény tejszín
egy evőkanál olíva olaj + 2 dkg vaj
egy csapott evőkanál zabpehelyliszt
egy evőkanál házi ételízesítő/ vagy zöldségalaplé,illetve húsleves/


Elkészítés:

Megpucoljuk a zöldségeket, feldaraboljuk.
A fazékba teszünk egy evőkanál olíva olajat, majd hozzáadjuk a vajat, beleöntjük a póréhagymát, a petrezselyemgyökért, a zellert egy kicsit megdinszteljük ( 1-2 perc), majd hozzáadjuk a felkockázott pulykamell filét, fehéredésig dinszteljük, ízesítjük sóval, borssal, köménnyel,petrezselyemzölddel, ételízesítővel,apróra vágott lestyánlevéllel.
Felengedjük hideg vízzel,beletesszük a feldarabolt vargányát, a felaprózott savanyú káposztát, alacsony fokozaton elkezdjük főzni.
Kb. 10 percnyi főzés után hozzáadjuk a mirelit zöldséget és készre főzzük.
A tejfölt liszttel csomómentesre keverünk, majd hozzáadjuk a tejszínt, elkeverjük, utána két merőkanál levessel hígítjuk( fontos a hőkiegyenlítés, hogy ne legyen csomós a levesünk), majd folyamatos kavarás közben beleöntjük a levesbe, jól kiforraljuk, majd lezárjuk a lángot.Megszórjuk apróra vágott zöld petrezselyemmel, ha szükség még utána ízesítünk.
Forrón tálaljuk.
Tálaláskor adhatunk hozzá joghurtot vagy tejfölt.

Jó étvágyat!

Tipp: a zöldségek, zöld fűszerek ízlés szerint variálhatóak, használható szárított vargánya Ha nem mirelit sárgarépát használunk akkor megdinszteljük a fehérrépával együtt. Megmaradt húslevest leszoktam fagyasztani,remek ízt ad. Ilyenkor kimarad az ételízesítő.

Lehet kaporral is ízesíteni:-)