Beköszöntött az ősz, a sötét nyirkos idő, előkerülnek a “téli” ételek:-),érdekes nyáron soha nem kívánok savanyú káposztából főzni. Régóta tervben volt ez a leves. Jókora adag harcsafilé árválkodott a fagyasztóban ,így egy szeletet a leves elkészítéséhez használtam Csorba szerű ez a leves, finom,laktató és nem hizlal,akár fogyókúrázók, cukorbetegek is beiktathatják, sőt bátran kanalazhatnak belőle.
Hozzávalók:
- egy nagy szelet harcsafilé
- 30 dkg körüli savanyú káposzta
- egy db sárgarépa
- 1 db petrezselyem
- 1/2 póréhagyma, illetve 1 /2 kisebb vöröshagyma
- 1 kis paradicsom
- 1 szelet zöld paprika
- 2 ek olívaolaj
- diónyi vaj
- 1 dl zöldborsó
- 1 dl zsenge bab
- zöld fűszerek: egy csokor friss kapor, szárított petrezselyem,lestyán,zeller,1 db babérlevél
- 5-6 szelet szárított vargánya
- 1 dl rose bor
- citrombors,só,kurkuma
- néhány csepp frissen facsart citromlé
- 1 tk. teljes kiőrlésű liszt
- 2 evőkanál görög joghurt
/ ha van zöldségalaplé használhatjuk a főzéshez/
Elkészítés:
A halfilét megmossuk, ujjnyi szeletekre vágjuk,frissen facsart citroméval meglocsoljuk,citromborssal meghintjük, legalább 20 percig állni hagyjuk.
Közben a zöldséget megpucoljuk, feldaraboljuk.
A felaprított hagymát és paprikát olívaolajjal felhevítjük, gazdagítjuk vajjal majd rátesszük a harcsafilét fehéredésig sütjük. Majd kiszedjük a halat egy tányérra. A lábasba tesszük a sárgarépát,petrezselyemkockákat ,erre a káposztát,együtt dinszteljük.Ráöntjük a Rosé bort, / ha van zöldségalaplé azzal,ha nincs akkor vízzel felengedjük/, beletesszük a zsenge babot, paradicsomot, zöld fűszereket, kurkumát, szárított gombát sózzuk. Kis lángon főzzük, ha szükség pótoljuk a vizet. Hozzáadjuk a zöldborsót. Elkészítjük a habarást, a liszttel elkeverjük a joghurtot,majd forró levessel felengedjük ( a hőkiegyenlítés miatt),majd beleöntjük. Visszatesszük a harcsát 2-3 percig kis fokozaton pároljuk és forrón kínáljuk.
Bátran ajánlom kipróbálásra,remek tartalmas étel.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp.vegetáriánus változatban is készíthető,ehhez a hal helyett gombát teszünk én szegfűgomba és vargánya kombinációval készítettem.Persze akkor már nem halleves:-)