Beköszöntött az ősz, a sötét nyirkos idő, előkerülnek a “téli” ételek:-),érdekes nyáron soha nem kívánok savanyú káposztából főzni. Régóta tervben volt ez a leves. Jókora adag harcsafilé árválkodott a fagyasztóban ,így egy szeletet a leves elkészítéséhez használtam Csorba szerű  ez a leves, finom,laktató és nem hizlal,akár fogyókúrázók, cukorbetegek is beiktathatják, sőt bátran kanalazhatnak belőle.

Hozzávalók:

  • egy nagy szelet harcsafilé
  • 30 dkg körüli savanyú káposzta
  • egy db sárgarépa
  • 1 db petrezselyem
  • 1/2 póréhagyma, illetve 1 /2 kisebb vöröshagyma
  • 1 kis paradicsom
  • 1 szelet zöld paprika
  • 2 ek olívaolaj
  • diónyi vaj
  • 1 dl zöldborsó
  • 1 dl zsenge bab
  • zöld fűszerek: egy csokor friss kapor, szárított petrezselyem,lestyán,zeller,1 db babérlevél
  • 5-6 szelet  szárított vargánya
  • 1 dl rose bor
  • citrombors,só,kurkuma
  • néhány csepp frissen facsart citromlé
  • 1 tk. teljes kiőrlésű liszt
  • 2 evőkanál görög joghurt

/ ha van zöldségalaplé használhatjuk a főzéshez/

Elkészítés:

A halfilét megmossuk, ujjnyi szeletekre vágjuk,frissen facsart citroméval meglocsoljuk,citromborssal meghintjük, legalább 20 percig állni  hagyjuk.

Közben  a zöldséget megpucoljuk, feldaraboljuk.
A felaprított hagymát és paprikát olívaolajjal felhevítjük, gazdagítjuk vajjal majd rátesszük a harcsafilét fehéredésig sütjük. Majd kiszedjük a halat egy tányérra. A lábasba tesszük a sárgarépát,petrezselyemkockákat ,erre a káposztát,együtt dinszteljük.Ráöntjük a Rosé bort, / ha van zöldségalaplé azzal,ha nincs akkor vízzel felengedjük/, beletesszük a zsenge babot, paradicsomot, zöld fűszereket, kurkumát, szárított gombát sózzuk. Kis lángon főzzük, ha szükség pótoljuk a vizet. Hozzáadjuk a zöldborsót. Elkészítjük a habarást, a liszttel elkeverjük a joghurtot,majd forró levessel felengedjük ( a hőkiegyenlítés miatt),majd beleöntjük. Visszatesszük a harcsát 2-3 percig kis fokozaton pároljuk és forrón kínáljuk.

DSC_0027 (Large)

Bátran ajánlom kipróbálásra,remek tartalmas étel.

Jó étvágyat kívánok!

Tipp.vegetáriánus változatban is készíthető,ehhez a hal helyett gombát teszünk én szegfűgomba és vargánya kombinációval készítettem.Persze akkor már nem halleves:-)