Lehetne vegetáriánus korhelylevesnek is hívni :-),ha szeretnél egy tartalmas levest hideg téli napokon mindenképpen próbáld ki 🙂
Hozzávalók:
- 2 dl-es bögre savanyú szálas káposzta
- 2 dl-es bögre előfőzött gersli
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyemgyökér
- 2 szelet zeller ( kb fele mint a petrezselyemgyökér)
- 1 szál újhagyma
- 8-10 szelet szárított vargánya
- 1 evőkanál olíva olaj
- 1 teáskanál zabliszt
- fél dl főzőtejszín
- 1 dl jó minőségű fehér bor
- só,bors, késhegynyi kurkuma
- zöld fűszerek: szárított kapor csipetnyi, szárított lestyán csipetnyi,csipetnyi szárított borsikafű
- 2-3 szelet paprika
- 1 db szárított paradicsom
Elkészítés:
Olívaolajon a felaprított újhagymát elkezdjük dinsztelni, majd rátesszük a feldarabolt zöldségeket,rászórjuk a lisztet,a kurkumát és felengedjük a fehér borral, majd hozzáadjuk a szálas káposztát, a beáztatott vargányát, és kb egy liter hideg vizet. Ízesítjük a zöld fűszerekkel, paprikával paradicsommal, sóval frissen darált borssal. Alacsony lángon főzzük ameddig megpuhulnak a zöldségek. Ekkor hozzáadjuk a az előfőzött gerslit.
Egy tálba tesszük a tejszínt ,egy merítőkanál forró levessel hígítjuk, majd hozzáadjuk a leveshez, ha felforrt, lezárjuk a lángot.
Citrommal kínáljuk.
Tipp. természetesen aki szeretné adhat hozzá húst is. Jó étvágyat kívánok!